05-01-2020, 12:57
|
|
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 08-05-2015
|
Black Turtle Beans
Black Turtle Beans
- Bitki türü: Sebze
- Bitki ömrü: Tek Yıllık
- Tohum çeşit adı: Siyah "Kaplumbağ" Fasülyesi, Phaseolus vulgaris
- Tohum kaç yıldır sizdedir: 3
- Tohum alınan bitkinin yetiştirildiği yer: İstanbul
- Size nereden geldi: ABD'de iken satın almıştım
- İlk paylaşan : Bu sitede ben paylaşmadım/paylaşımdan almadım
- Tohumun kökeni : Latin Amerika'da yetiştirilen ve yemeklerinde kullanılan bir tür.
- Dağıtılacak Tohumun Saflığı: yetiştiği yerin yakınında başka bir fasülye türü yetişmiyor.
- Kullanılan gübreler: Yok
- Kullanılan ilaçlar: kullanılmadı
- Hasat yıl ve ayı: 2019 Eylül
- Bitki tipi ve gelişim durumu: Bu tür sarılıcı ve çalı fasülyesi arasında kalan bir tür; ilk başlarda çalı gibi yetişir ancak tırmanacağı bir destek sunulursa daha verimli olur. yaklaşık 90 günde hasar elde edebilirsiniz.
- Meyvelerinin ayırd edici özellikleri: Bu türün fasülyeleri çok çabuk yeşilden sarıya dönüyor; taze fasülye olarak tüketildiğinde hafif acımtırak bir tadı var. Sarıya döndüğünde içindeki tohumlar sertleşmiş oluyor. Verimli bir tür ve siyah olması salatalarda ayrı bir renk katıyor. Antoksidan özelliği nedeniyle biz severek ekip tüketiyoruz.
- Yetiştirme özellikleri: normal sırık fasülye gibi yetiştirirseniz daha iyi verim alırsınız ancak çalı olarak da yeterli miktarda ürün veriyor.
- Tohum ne zaman hangi ortama ekilmeli: Yerli yetiştirilen fasülyelerden bir farkı yok, aynı şartlar. Ben genellikle havalar iyice ısınınca doğrudan ekiyorum. Şubat/Mart ayında alttan ısıtma ile içeride çimlendirilebilir ve daha sonra toprağa ekilebilir.
- Tohum ekimi öncesi uygulanacak yöntemler (soğuk katlama vb.) Herhangi bir özel uygulamaya gerek yoktur, kolay çimlenir.
- Toprak, su, besin ve ışık gereksinimleri: Güneşli, organik maddesi yüksek yerlerde iyi gelişim gösterir. Büyük saksılarda rahatça yetiştirilebilir. Suyu sever, ancak saksı karışımı akışkan olmalıdır. Su da duran kökler çürür. Tüm legümler de olduğu gibi nitrojen sağlayan bakteri olması yararına dır.
- İklim gereksinimleri: İlkbahardan sonbahar’ın sonuna kadar yaşar. Bu sene havalar uzun süre ılıman kaldığı için benim bitkiler Kasım sonlarında dahi hala üzeri fasülyeli idi.
- Bitkinin tohumu ne zaman ve hangi olgunlukta alınır: Dış kabuğu sararıp ve daha da iyisi kuruyunca, içindeki kararan tohum alma olgunluğuna gelmiş olur.
|
|
|