Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi TCM
...
Bu yıl tigernut-yer bademi senesi, 60 bardağa 150 tane ektim, çimlenmesi için neler yaptığımı sonra anlatırım, 'bitki delileri' sayfasına adayım.
...
|
Daha önce bahsetmiştim, geçen dönem tigernutun tadına bakan ve çok beğenen kızım ve arkadaşları sayesinde bu yıl çok ekmeye karar verdim. 60 a yakın bardağa üçerli gelecek şekilde suda iki gün beklettim yumruları ektim. Önceki bizim ve arkadaşların tecrübesi çimlenme oranının düşük olduğu yönündeydi. Bardakların yarısı çıksa 30 tane yapar ki dünyalar eder. Un yapıp kurabiye dahi yapabiliriz. Bu arada yine forum bilgisi sezon sonu toprak üstü kuruyan dal çöp vs. den yastık yapılabileceğini de size de hatırlatırım. Hanım öldürmezse belki ben de deneyebilirim.
Geçen sağolsun @ AkisSoftware yeni bilgileri paylaştı benimle, sıcak iklim bölgesinde yetiştiğinden çimlenme oranını arttırmak için sıcaklığın 30 derecelere çıkarmanın iyi olacağını yazmış. Bizim evde sıcaklık 23 derece, 30 a daha epey de var. Neyse fırın tepsisinin içine aldığı kadar bardakları koydum, alt üst ısıtmayı açtım ilk 'tık' dediği yer 50 derecenin altı. Yoğurdu da bu şekilde yaptığım için uzmanı oldum artık. Bir dakika kadar çalıştı içerisi 35 derecelerde, nem oranı güzel, böyle ellemezsek üç saat sonra 24 derecelere düşüyor, sonra bir tık daha tekrar 35 vs. 15 kadarını böyle çimlendirdik. Geçenlerde dalmışım fırın açık kalmış, 20 dakika sonra bir baktım fırın otomatiğe almış kendini çalışıp duruyor, dereceden maksimum sıcaklık 45 i görmüş

Ondan sonra üç dört daha çimlendi ama iki gündür tık yok.. İşte böyle bizim tigernut çimlendirme hikayesi, hanım da alıştı artık, tigernut tepsisi dışarı kek içeri, kek dışarı fırın soğuyunca bizim tepsi içeri. Bir meslektaş ablam yıllar önce öyle demişti,'eşler zamanla birbirine benzer' diye.. Bizimki de gitti gider, Allahtan çocukların aklı başında..