Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AkisSoftware
Değerli üstad ellerin dert görmesin. Benzer şekilde ben de düşünmüştüm. Çok yerinde bir hareket. Adamların kafasının çok çalıştığını kimse sanmasın ha. İş gereği çok muhatap oluyoruz. Kafaları çok kalın. Bizdeki cinlerden onlarda hiç yokmuş gibi  . Ama adamlar teknolojiyi kullanıyor ve laf yapacağına icraat yapıyor....
Lakin burda sormak istediğim bir soru var. Buzdolabı içerisinde bu tohumlar bozulmadan ne kadar dayanır? Veya çok uzun süre bozulmaması için ne yapabiliriz? Tohum bankalarını gören duyan nasıl çalıştığını bilen birileri varsa bizleri aydınlatırsa çok mutlu oluruz.
|
Burada da bilgi verilmiş Türkiye de açılan
Tohum Gen Bankası ndan. Ara ara okuduğum bilgilerle kafamda kalan bilgilere göre; ideal şartların 4-5 dereceler olduğunu duymuştum, ancak linkteki verilere göre derin dondurucu soğuğu -20 ler uzun süreli saklama, 4-5 dereceler ise kısa süreli saklamalar içinmiş. Birkaç ay önce buzdolabının termostatı ikinci kez bozulup bu kez ürünleri dondurmaya başlayınca korkmuştum 'acaba tohumlara da bir şey oldu mu' diye. Sorun değilmiş demek ki. Odun külü özellikle mantari hastalıklara karşı koruma sağlıyor ve ortamın nemini de alıyor. Geçen okuduğum yazıda; tamamen külün içine konan (tohum idi herhalde) malzemenin bozulmadığını anlatıyordu. Bozulmada en başta etkenler hava, sıcaklık, hastalıklar ve nem. Şunu yapabilirim demek ki; daha küçük flakonlar edinip (elimdeki tohumlar zaten fazla değil yetecektir, ayrıca ne kadar küçük hacim o kadar az hava, o kadar az kül ihtiyacı ve yer kaplama demek) tohumlardan artan yeri tamamen kül ile doldurarak (düşününce zarar verecekmiş gibi geliyor ama alkali külün zararı olmaz herhalde) derin dondurucuda saklayabilirim. Var mı beyin fırtınasına katılan.