Farklı önlemler eşiliğinde, bazı
seçilmiş türler ile ve sadece
cüz-i miktarda üretim söz konusu olabilir.
Mış la mişle kanıt sunmaya çalışmayın, kaynaklar sağlam olması gerekir; doksanlarda ülkemiz, Sudan da bilmem kaç bin dönüm tarım için plantasyon kirala
MIŞ oralardan yetişkin kahve veya kakaoları ülkemize transfer edip doğru yerlere nakil ederseniz sonuç almanız mümkün olabilir. Özel ağaç nakil araçlarıyla bitkilerin köklerine zarar vermeden ve uygun mevsimlerde bunu yapabilirseniz muhtemelen adaptasyon ile uğraşmak zorunda kalmış olmazsınız:
https://www.youtube.com/watch?v=xH7xErjPpRo
Kışın en soğuk gecelerinde bile akdeniz sahillerinin denize yakın kıyıları asla 0°C altına düşmez, çünkü gündüz ortalama 20°C sıcaklıklar hüküm sürer, gündüz boyu ısınan deniz; gece güneş doğana kadar sıcaklığını kıyı bölgelere kusar, böylece karadan sahile gelen serin havayı kırarak ılıman bir kıyı iklimi oluşturur.
Tuz dostu olan hangi tropik bitki olursa olsun, ege ve karadeniz harici; akdenizin tüm kıyı şeridine uyum sağlayabilir. Bunun nedeni akdeniz suyu sıcaklığının neredeyse,
atlantik meksika körfezi kadar ılıman olmasından kaynaklıdır, akdenizde; kıyı şeritlerinin iklimini kumanda eden etken ılıman akdeniz suyudur.
https://www.google.co.uk/maps/place/...!4d-61.9052894
Hindistan cevizi için de aynı şey geçerli olabilir,
Trinidad and Tobago Icacos atlantik okyanusunda bir ada; gidin oradan
coconut tall tür olgun bir palmiyelerden ithal edin ve örneğin ölüdeniz kumsalına nakledin, belkide ancak sonuç alabilirsiniz:
https://www.youtube.com/watch?v=QxjGK6jScgI
Fidandan yetiştirmek, hem zahmetli hemde hayatda kalma ihtimali yok, hayatda kalsa bile verim alamazsınız.
Cocos nucifera hindistan da bile çok zahmeti olan bitkilerden maalesef:
Knowledge Based Information on Coconut :: Planting Seasons & Climate
(VERDiĞiM TARiFLERiN BAZlLARlNlN, DAYANAĞl KESiN OLMAMAKLA BiRLiKDE, KAYNAKLARlDA SADECE TOPARLAMA ALlNTlLARDAN iBARETDiR)