View Single Post
Eski 13-12-2018, 11:43   #28
kuzey5555
Yeni Üye

Giriş Tarihi: 11-12-2018
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Doku_Kültürcü Mesajı Göster
Mantar kompostu, en az 1ton buğday samanı + melas + tavuk gübresi karışımının kızışması (bakteri ve küf lerin enzim faaliyeti neticesinde) neticesinde sıcaklık 70-80°C ye çıkar. Bu sıcaklıkta solucan ya da böcek yaşamaz. Kompost fermantasyon işleminin sonunda ise 60-65°C sıcaklıkta kompost pastörize edilir. Bunun sonunda oluşan kompost, mikrobiyolojik olarak mantarın kullanabileceği nitelikte olur. Tavuklar, kompost üzerinde kalan mantar misellerini yemezler (mantar sporları ise çok küçüktür ve ancak mikroskopta gözlenebilirler ve dolayısı ile tavukların sporları tüketmesi de söz konusu değildir).
Yazdığımı tam olarak okumadınız galiba. ben mantar üretimindeki bir süreçten ya da oluşabilecek sıkıntıdan bahsetmedim. mantar toplandıktan sonra kalacak atık kompostu toprağa serersek oluşabilicek durumları sordum. tavuklar köy hayatında normal toprakta bile kendilerine yetecek besini bi şekilde buluyor. ben kompost atığını seresem böcek solucan gibi oluşumlar daha hızlanmaz mı? sopr olarak tabir ettiğim de mantar üretiminden sonra kompost bembeyaz sarılı halde oluyor bu beyazlıkta sonuçta bir besin maddesi ve tavuklar hemen hemen her besini tüketen canlılar. bir faydası olur mu acaba bunları merak ettim. yinede cevap için teşekkürler..

kuzey5555 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön