Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Selma_321
Dahlialarınız çok güzel, görünce içim cız etti. Çoğundan bende alıp ektim ama ara ara memlekete gidince kırmızı örümcek sarmıştı, bende söküp annemlere götürdüm ve soğanlarım orda kayboldu
|
Çok teşekkürler, bizimkileri toprağa yerleştirirken; açtığım çukura perlit-marangozdan aldığım talaş-cocopeat-yanmış hayvan gübresi-leonardit ve kendi toprağını koyup karıştırıp soğanları yerleştirip güzelce suladıktan sonra topraktan çıkıp birer karış olana kadar ellemiyordum. Ancak 100 ün üzerine çıkınca ekeceklerim gübre-toprak-leonardit koydum sadece. Çıkışlarda sorun olmadı. Sanırım toplamda üç kez yapraklarından gübre attım, bir kez koruma amaçlı bakır attım. Ancak eninde sonunda mantara yakalanıyorlar, ilk belirtiler başladığında bir kez mantar ilacı (ismini yine unuttum) atınca hemen toparlıyorlar, sezon sonunda yapraklar tekrar beyazlıyor ancak ilaçlamıyorum artık.
İlk 'don'lardan sonra yumruları topraktan çıkarıp kutuların içerisine marangozdan aldığım talaş, odun külüyle besleyip gazete kağıtlarıyla sararak bodruma yerleştiriyorum. Baharda kutuları açtığımızda tek tük bozulmuşlar oluyor. Benim korkum da, bir sebeple kutuları boş görmek
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nevgül
Hapet blue eyes, deli kız, sarışınlar, vassio meggos, Zekos’s Y ....... hepsi, hepsi çok güzel sayın TCM. Ellerinize sağlık.
|
Sağolun, Zekos's X ve Y çeşitleri forum üyemiz @Zekoş un gönderdiği dahliyalar, gerçek isimlerini öğrenene kadar isimleri bu
Bu arada tonlarca dahliya çeşidi var, mutlaka benim isimlendirdiklerimde de hatalı olan vardır, çünkü çok küçük nüanslara sahip farklı çeşitler var.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Muda
Dahlialarınız çok güzel olmuşlar. Maalesef benimkilerin çok azı hayatta. O kadar yıllık emekten sonra kaybetmek çok kötü oldu. Zaman içinde belki toplayabiliriz yeniden.
|
Yılların emeğinin heba olması üzücü tabi. Nasıl kaybettiğinizi merak ettim.
Dahliya çoğaltmasıyla ilgili daha önce de bahsetmiştim, yaylada yaşlı bir akrabamız söylemişti bize de; çelikten çoğaltma diye. Yaşlı ablamız bahçeyi ziyarete geldi bu sene ve beğendiği çeşitlerden çelikleri kopardı. O gidince biz de denedik 25 kadar. Plastik bardaklara cocopeat-perlit koyup çelikleri soktuk. İlk hafta güzeldi ancak sonraki zamanda çoğu çürüdü, kimisi mantar oldu, şu an sadece bir kök kaldı. O da bardağın dibinde köklenmiş, kökleri bardağı kaplamaya başlamış. Ancak onun da yapraklarında mantar başlamıştı, arada oksijenli su atıyorum. Büyüyünce yumruya mı çevirecek nasıl olacak bakalım.