Sn Tabus,
Öncelikle yeni yılınızı kutlular, mutlu ve sağlıklı günler dilerim. Umarım daha güzel bir yıl geçiririz.
Yukarıdaki mesajda açıkladığınız Kontraktil Kökler konusu için teşekkür ederim. Bilmediğim bazı şeyleri öğrenmiş oldum. soğanlı bitkilerde Kontraktil kökler denince sadece frezya,gladiol gibi soğanımsı gövdeli (cormlu) bitkilere has kökler olarak biliyordum, demek yanılmışım. Düzelttiğiniz için teşekkür ederim.
Rees in Growth of Bulbs, kitabını Çiçek soğanlarına yönelik bir çalışmam için pek çok yerini okumuş incelemiştim. Soğan yapısı, depolaması, erken (değişik zamanlarda ) çiçek açtırma fizyolojısı ile ilgili bir çalışmaydı. Ama dediğim gibi kökler konusuna dikkat etmemişim.
Bazı yurt dışı çalışmalardaki kelime/deyim vs. hepsinin türkçe de pek karşılığı maalesef yok. örneğin: Corm lu bitkiler, pek çok yerde Bulb olarak geçer, ama bizde bazı hocalarımız bile 'yumru' olarak söylerler ki bence doğru değildir, çünkü KÖK izleri vardır, Cyclamen, patates yumrudur kök yerleri yoktur, ticari kataloglarda da bulb olarak geçerler vs. bu konuda da hocalarımızla epey tartışmalarım olmuştu.
Her neyse konuyu uzatmayayım. sonuç olarak , ben sadece frezyanın ,veya gladiol un ikincil etli köklerini Kontraktil kök olduğunu sanıyordum,(Bu bitkileri çokça yetiştirdiğimiz için) Oysa Lilium soğanlarının, Nerine soğanlarının, Daffodil (nergis) soğanlarının
vb. etli kalın köklerinin Kontraktil Kök olduklarını düşünmemiştim. Dün nettde araştırınca gördüm ki kökler konusunda daha geniş bilgiler var . Örneğin mısır bitkisinin kökleri ??? Bilmiyorum..
Son olarak Kontraktil kök lere bizim buralarda üreticiler Hortum kökler derler, kontraktile dilleri pek dönmez.. Ben de bu benzetmeyi beğenirim.
kolay gelsin.