View Single Post
Eski 02-11-2016, 01:27   #139
MeyveliTepe
agaclar.net

MeyveliTepe's Avatar

Giriş Tarihi: 22-03-2007
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi aleydi Mesajı Göster
Önce ki yıl onlarca çeşit tohum ektim . Bir o kadarda dağıtımını yaptım. İnsanlar tohumu sizden talep ediyorlar . Tohum nasıl yetiştirilir en ufak bir fikirleri yok. Bedava bir şey bende alıyımda ne olursa olsun durumu var. Oysa o tohumlar için. En iyi ürünler hasat edilmiyor ,tohumluk ayrılıyor. Kendi yetiştirip yemeğe kıyamadığınız ürünü, tohum almak için paramparça ediyorsunuz. En etli lezzetli kısmı bu uğurda gidiyor. Bir domates tohumu düşünün, önce çekirdeklerini çıkarıyorsunuz. Kevgir vs bir süzgeçten geçirip etli kısmı ayırıyorsunuz., yıkıyorsunuz, suyunu süzdürüp, kuruluyorsunuz kurutmak için bir kağıt bez parçasına alıryorsunuz. düzgün bir şekilde kuruduğunda zarar vermeden kaldırıp, poşetliyorsunuz. Bazıların topu tupo 10 tane çıkıyor.Daha sonrada aşamaları var. Acı biber elinizi yakar vs vs. Kolaymış gibi geliyor okurken, bu evreler çok zahmetli. Birde toplama aşaması var ki.Onlarca minik tohumun envanterinin çıkarılıp tek tek poşetlenip gönderilmesi. . O yüzden talep ederken bir kere daha düşünmek lazım. Ben tohumu yetiştirebilir miyim diye? Emeği geçen herkese çok teşekkür ederim.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Mücevher Çalısı Mesajı Göster
Tohum talep edenler arasında 'Ne olursa olsun' gibi bir düşünceye sahip insan çok az bence. Bunun haricinde ömründe hiç tohum ekmemiş kişiler de vardır tohum talep edenlerin arasında. Lakin onların arasında nasıl bitki yetiştireceğini öğrenmeye çalışanlar da var. Bu kişilere de şans tanınması gerekmez mi? Bize bildirmeseler de insanlar 'Bitki Yetiştirmenin' deneye yanıla doğrusunu öğrenemezler mi? Örneğinizi 'Domatesden' vermişsiniz, ben de Uyuz Otu'ndan vereyim. Geçen sene paylaştığım 'Uyuz otu' tohumlarının ayıklanması biraz can yaktı diye her tohumun peşinden mi koşacağım, ben dağıtamadığım ve elimde kalana üzülmüştüm

Kaldı ki paylaşımcılara bu konuda bir kısıtlama da şükür ki gelmedi. Dileyen dilediği kişiye, dilediği miktarda (az-çok standardı var) tohum paylaşımı yapıyor. Sayın Zekoş'un da dediği gibi biraz seçicilikle atlatılabilecek bir sorun...

Bu arada tüm Etkinlik Gönüllülerine teşekkürü bir borç bilirim, Saygılar...
Ben bu ifadeler arasında çelişki görmüyorum. Her iki ifade de bana göre doğru.

Tohumluk yetiştirmek, tohum almak ve saklamak kolay işler değil. Yetiştiricinin ürettiği tohumların gideceği yer konusunda titiz olması son derece haklıdır.

Öte yandan, atalık tohumların yaygınlaşması, git gide daha çok insanın tohum ekip fide büyütüp, kiminin saksıda, kiminin bahçesinde, kiminin terasında, topraklı veya topraksız, sebze çiçek yetiştirmesi de en temel amaçlarımızdan.

Tohum paylaşım etkinliğimiz, başından itibaren paylaşımcılar arasında anlayış farklılıklarının olabileceği düşüncesiyle bilinçli olarak, paylaşımcıya kendi paylaşım anlayışını uygulama özgürlüğünü veriyor. Dikkat edilirse, bu özgürlüğün varlığı en çok vurgulanan prensipler arasındadır.

Bunun böyle görülmesinde fayda var.

MeyveliTepe Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön