Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi kerkenez
Sayın Dongyul tavsiye edilen daha sağlam olması ve daha iyi ot baskılayıcı olması nedeniyle sarı kartonlardır, bulunamaz ise gazete kağıdı kullanılabilir. Gazeteyi çok araştırdım, bu konu hakkında genel görüş kimyasal madde içermediği. Mürekkepler soya fasulyesinden yapılıyor imiş sorun yaratmaz, ancak parlak kuşe kağıt gibi kağıtları kesinlikle kullanmayın diyorlar. Zaten kompost yaparken sarı malzeme olarak gazete kağıdı kullanılabiliyor. Ben ikna oldum ve kullandım. Kullanıp kullanmamak size kalmış.
|
Gazeteleri ölçülü kullanmakta fayda var. Matbaa mürekkebi içinde kurşun gibi ağır metaller var diye hatırlıyorum. Daha başka zararlı bileşenler de içerebilir. Benim de komposta ara sıra attığım oluyor ama tabiri caizse kırk yılda bir.
Elimde Patricia Lanza'nın "Lasagna Gardening" isimli kitabı var. 98 basımlı harika bir kitap. Uzun zamandır bir köşede kalmıştı. Şimdi tekrar göz önüne aldım. Orada da gazete kullanımı var ama 98'den bu yana bazı gerekli hassasiyetler de edindik. Çok önemli değildi, o sıralar üniversitede matbaa mürekkebiyle çalışır, elimize bulaştırır, sorun etmezdik, kimse de bir uyarıda bulunmazdı. Sonraları öğrendik ki sakıncalıymış. Neyse, kitabı sayenizde yeniden incelemeye başladım