Tai acı biber dedikleriniz sanırım sn.buz45'den geldi. Buz45 de bir önceki etkinlikte Bahcedenn'den almıştı. Bahcedenn de ondan önceki etkinlikte "thai" biber olarak benden almıştı.
Bu biberin ilk orijinal kökeni "thai dragon" olarak uzak doğudur. Fakat bu biberi bir hibrid olan thai dragondan 4-5 yıllık bir süreç içinde seleksiyon ile ıslah etmiştim.
Seleksiyon sürecinde (özellikle 2. ve 3. yıllarda) o kadar çok farklı biber ortaya çıktı ki, tohumluk seçimimi hep yukarı bakan, meyve büyüklüklükleri 7-9 santim arasında değişen, bitkisi çok kuvvetli gelişen ve acılığı en yüksek bitkilerden yaptım. Dördüncü seneden sonra yaptığım seçimler doğrultusunda stabil kaldı ve artık açınım göstermedi.
Sonuçta ortaya çıkan biber, çok verimli, çok acı ancak bu gibi çok acı biberlerde pek görülmeyen lezzette, acılığı da diğer biberlerden farklı bir biber oldu. İlk hibrid biberin adı thai dragon olması sebebiyle "Thai" olarak paylaşıma sunmuştum (keşke başka bir isim verseydim). Bu izahatları ilk paylaşımda
vermiştim, sonra tekrar paylaşıma sunarken bahcedenn de
verdi. Fakat bu gün, üstelik de bu kadar kısa bir zamanda uzak doğu kökenli tai biberine dönüşmüş olması üzücü.