View Single Post
Eski 20-09-2016, 11:46   #11
ateşkaptan
Ağaç Dostu

ateşkaptan's Avatar

Giriş Tarihi: 01-12-2012
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi metesoylemez Mesajı Göster
Sayın idris şenol ilginiz için teşekkür ederim.
Zor soru farkındayım. Topraklı tarım ile topraksız tarım arasında uçurumlar var biliyorum fakat topraksız tarım gübre eriyikleri dengeli ve stabil olduğu için topraklı tarımda da bi fayda sağlayabilirmiyiz diye düşünüyorum. Çünkü şu an çoğu çiftçinin topraklı tarımda yaptığı gübre uygulamaları topraksız tarıma göre çok daha maliyetli. Topraksız tarım eriyiyikleri ile normal gübreleme azaltılıp hem maddi hemde verim açısından bi ilerleme kaydedilebilir mi merak ediyorum doğrusu.
Aslında en kesin sonucu deneyerek görmek lazım bi daha ki sezona.
Hocalarımız bi fikir beyan eder umarım.
Sayın İdris Şenol'un da belirttiği gibi toprak analizi yapılması mutlaka elzem. Toprak içindeki mineral ve PH değerleri ortaya konulması gerekir.

Ben çilekte denedim. Saksı içinde büyüyen çileklerime, topraksız dan artan eriyiklerimi kullandım. Önceleri çiçeklenme ve verim artıyor gibi, sonraları mineral fazlalığı ve PH ın ölçülmemesi ve müdahale edilmemesi ile toprakta biriken tuzlar nedeniyle verim azalıyor ve bitki tabiri caizse zehirleniyor.

Ayni durum, drenaj yapmadan perlit içinde soğan yetiştiren arkadaşlar da da gözlenmesi gerekir. Belirli aralıklarda köklerde biriken ve bitkinin bünyesine taşımak istemediği tuzlardan arındırmak mutlaka elzem.

ateşkaptan Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön