View Single Post
Eski 16-06-2016, 02:13   #755
dongyul
Ağaç Dostu

dongyul's Avatar

Giriş Tarihi: 11-02-2015
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi gilan Mesajı Göster
Forumda başlığı var:
http://www.agaclar.net/forum/genel-b...oruma/1621.htm

Çeşitli tecrübeleri oradan görebilirsiniz.

Ben neem yağından yapılmış fısfısları birkaç yıldır kullanıyorum. Genel olarak memnunum, ufak boyutlu problemleri çözdü. Ama tam detaylı değerlendirme yapmadım, ya da büyük ölçekli kullanmadım.

Zirai ilaçlardan önce bu gibi maddeleri denemek gerektiğini düşünüyorum. Ya da benzer şekilde acı biber solüsyonu, süt spreyi, arap sabunu vs...

Eğer ben de ilaç sıkacaksam kendi yetiştirdiğim sebzenin marketten aldığımdan bir farkı kalmıyor gibi geliyor. Tek bir zirai ilaç uygulaması bile bir bahçenin ”organik” olarak nitelendirilmesini minimum 3 sene engelliyor.
Sevgili Gilan; evet haklısınız bu tür zirai ilaçların kullanılmasının doğru olmadığını biliyorum ancak her geçen yıl ektiğimiz ürünlerdeki zararlı miktarı artıyor ve verim alma süresi düşüyor. Örneğin kırmızı örümcek ve beyaz sinek geçen sene serada temmuz gibi ortaya çıkmış ilaç kullanmamıştım ve 15-20 gün içinde seradaki bitkilerin çoğu verimden düştü öldü ölecek derken söküp attım yerine domates ektim yani sonuç tam verim zamanında yeterince ürün alınamadı ve zarar hanesi bir puan aldı.

- Zamanında acı biber solüsyonu, kasımpatı ekstratı, arap sabunu gibi denemelerim oldu tabi ki sonuç parlak değildi.

- Mevsimlerin bir anda değişmesi hızlı sıcaklık artışlarının olması bu tür zararlıların çok kısa sürede çıkıp yaptığı zararlar çok yüksek oluyor.

- Ben bahçemde organik tarımı dört dörtlük yapmıyorum biliyorsunuz benim düşünceme göre zirai ilaçlar belli dozlarda ve ilacın etki sürecinde toplanmaması koşulu ile kullanılmasından yanayım kesinlikle şunuda söyliyim zararlının maksimum zarar verdiği zamanda kullanılmalı ve gereksiz gelişi güzel asla kullanılmamalı. Herşeyin kontrol altında yapılması bence problemi çözer diye düşünüyorum.

- ve şunuda söylemeliyim hazırladığımız arap sabunu olsun diğer bitkisel çözümler olsun çok ta masum olduğundan yana değilim bunlarda birer kimyasal aslında belli etki mekanizmaları ve süreleri var bunlarında insan üzerinde etkileri çokta bilinmiyor, örneğin; neem ağacından elde edilen yağda birer kimyasal madde yani insana zararı olabilir. Bunun hakkında bilgim yok sadece bir görüşüm bu yönde. Bu kimyasal maddelerin zamanla beynimize zarar verdiğinden eminim...

Konu biraz dağıldı belki kendimi tam ifade edememiş olabilirim umarım demek istediğimi anlamışsınızdır ^_^

Ben yerinde zamanında ve etki süresi dikkate alınarak zirai ilaçların kullanılabileceğini düşünüyorum.

dongyul Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön