View Single Post
Eski 24-04-2016, 22:26   #753
WindWild
Ağaçsever
 
Giriş Tarihi: 20-03-2016
Şehir: ANKARA
Mesajlar: 67
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi WindWild Mesajı Göster
Sayın NGSZ, en üstten çıkan gözü(yapraklar) bırakıp diğerlerini kökünden koparın. Fidanın boyu 1-1,5 metre civarında uygun görünüyor. Fidanı açık köklü olarak aldınız muhtemelen ve açık köklü fidanların tutması için en yukarıdan 1 göz bırakıp diğerlerini almak bu işin standartıdır.
Bakın burada ilk mesajım duruyor. Ben "bu fidanın" boyunu 1 ila 1.5 metre arasında muhtemelen de 1.2 metre civarınca olduğunu düşündüm fotoğrafa bakarak. Siz 2 metreyi nereden çıkardınız? Ben ilk mesajımda ve halen o fidanın boyunun 1.2-1.3 metre olduğunu düşünüyorum. Ancak sizin dediğiniz gibi 2 metre olduğunu düşünseydim önerim 1 metre civarında uygun bir göz üzerinden kesip diğer tüm gözleri yine alması yönünde olurdu. Tekrar söylüyorum açık köklü fidanların dikiminde bodur olsun olmasın tepe vurumu yapmak ve altında tek göz bırakıp diğerlerini almak bu işin standartıdır. Ben bunu alıntılamama gerek yok her türlü kaynakta böyle geçer. Ve yüzlerce kez uygulayıp başarılı sonuç aldığımız ve istenilen şekli vermek için açıkçası zorunlu olunan bir yöntem. Mesela alın bir tane kitap orada da aynen bu yazar dikim hakkında. Yarı bodur meyvelerin bir sürü türü vardır hepsine aynı yöntem de uygulanmaz kimisi 20 cm gövde üzerine goble yapılır kimisi bahsettiğim şekilde yapılır ama yine de kural olarak yeni dikilen fidanda tek göz bırakmak fidanın yaşayabilmesi için çok faydalıdır. Burdaki arkadaşın fidanının yapraklarının ölüyor olması aslında fidanın kurumasıyla son bulacak gibi görünüyor. Çünkü yeni dikilen açık köklü bir fidan dipten başlayarak bir sürü göze besin maddesi sağlayacak kadar kök gelişimi genelde yapamaz ve fidan tutmaz.

Şahsi düşüncem tutmaz ise bir sebebi de, ağaç muhtemelen uyandıktan sonra(uyanmışken sökülmüş) satın alınıp dikilmiş. Aslında 2. bir yanlış da yatıyor ortada. Uyanmış bir fidanın yerinden sökülüp satılıp dikilmesinde başarı oranı çok düşer. Benim önerilerim ve fikirlerimin tamamı fidan eğer açık köklü şekilde alındıysa geçerli. Büyük ihtimalle de açık köklü şekilde alınmıştır.

Okuduğum üniversitede bodur elmanın türlü çeşidinin üretimini anaç klonlaması anaçların aşılanmasını üretim parselinden sökümünü ve yerlerine dikimini, daha önceden dikilmiş olanların bakımını budamasını ilaçlamasını gübrelemesini hasadını 2 sene boyunca yaptım hocalarla beraber. Bunun yanında üniversitede yaptığım önemli olarak gördüğüm çalışmalardan birisi mesela çeşitli bitkilerde çeşitli gübreleme teknikleri üzerine çok fazla deneyler yapmaktı. Mezun olduktan sonra da onlarca kez bahçe tesisleri işlerinde görev aldım. Çalıştığım bölgede şu anda yoğun olarak bitkilerle böceklerle ilaçlarla gübrelerle iç içeyim. Hobi olarak da seneye evde topraksız tarıma başlıyacağım.

Siz şimdi fidanı kurumaya başlamış gibi görünen arkadaşa benim önerimi saçma bulup iz element önerisi yapmışsınız? Yani diyorsunuz ki , bakır, mangan, çinko, demir, molibden, iyot, selenyum vs eksikliği olabilir? Bence alakası yok bununla.

Sayın ngzs, ben yine tekrar ediyorum fidanınız 1 metre civarında görünüyor ve en üstteki yaprakları bırakıp diğer altta kalanların hepsini alın. Eğer fidan 2 metre ise ki sanmıyorum 1 metreden bir gözün(yaprak) üzerinden kesin ve altta kalan tüm yapraklar ve yanlış görmüyorsam özellikle o "dipten uzayan dalları" alın. Can suyunu vermişsiniz gibi görünüyor problem ondan kaynaklanmıyordur.

WindWild Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön