Cemaleddin Bey ikidebir manipüle etmeye çalıştığımı söylüyorsunuz ama öyle bir niyetim de amacım da yok. Sizin tohumdan bonsailerinizi eleştirdiklerindeki tutumum ve duruşum nasıl idiyse sizin Kütük bonsailerine çok yüklenmenizi de aynı şekilde eleştiriyorum. Bu durum o zaman sizin tarzınızı eleştirenlere karşı olmadığım gibi şimdi de size karşı bir tutum değil. Bonsai tohumdan da, çelikten de, fidandan da kütükten de olur ve dileyen dilediği yöntemi seçer. Denemek isteyen dener, sonuç hayal kırıklığı olsa bile bir şeyler öğrenilir. Hayal kırıklığına bakarsak, en çok tohumdan bonsai yapmaya başlayan acemiler bir süre sonra sabırları yetmiyor ve hayal kırıklığı yaşayıp bu hobiyi bırakıyorlar(agaclar.netteki tecrübem bu yönde). Ben tohumdan, çelikten, fidanlıktan, bahçeden yamadori, çöpe atılan ağaçlardan, olmak üzere her yöntemi denedim ve deniyorum, hepsinin artısı eksisi var.
2013 den 2016 ya tutumumda hiç bir değişiklik yok. Sözün özü kimseyi kendimize benzetmeye çalışmayalım.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol
Bonsai esas olarak sabır ile çok yakından ilgili bir sanat dalı. Biz çok sabırlı bir toplum değiliz, sonuca çabuk ulaşmaya çalışıyoruz o nedenle bonsai ile ilgilenenlerin çok küçük bir yüzdesi tohumdan bonsai elde etmeye yöneliyor.
Cemaleddin Bey azmi ve sabrıyla tohumdan bonsai yetiştirmek konusunda birşeyler öğrenmek isteyenler için büyük bir tecrübe kaynağı olmuştur. Cemaleddin Beyin çalışmalarını yöntem olarak beğensem de uygulamaya sabrım yetmez o nedenle bir taraftan yamadori zeytinlerle çalışırken diğer taraftan da tohumdan, çelikten aday üretme denemeleri yapıyorum. Cemaleddin Bey'in yöntemiyle bonsai olmaz mı? Tabi ki olur ama süre uzar, sabrı yeten için güzel bir yöntemdir. Saksıda başlayıp sepetle toprağa gömüp, bahçede eğitmeye devam edilerek süre kısaltılabilir ama mini boylarda ağacı bahçede kontrol altında tutmak kolay değil.
Hepimizin amacı bonsai yetiştirmek, yöntemlerini öğrenmek, en güzel bonsaiye ulaşmak. Bunun için tek bir yol yok. Bonsai ile uğraştıkça güzel bonsailere çıkan yolu bulacağız, bir kısmımız tohumdan elde ederken bir kısmımız fidanlıktan alınan fidanlarla devam edecektir. Cemaleddin Bey’i kendimize benzetmeye büyük ağaçla çalışmaya yönlendirmeye gerek yok. Onun bir tarzı var ve o yolda ilerlemesi güzel bir şey.
İyi çalışmalar dilerim...
|
http://www.agaclar.net/forum/1223942-post37.htm
http://www.agaclar.net/forum/uyeleri...ri/32916-2.htm