View Single Post
Eski 16-04-2016, 10:21   #42
sagol
Ağaç Dostu

sagol's Avatar

Giriş Tarihi: 26-02-2011
ister 8 ister 10 ister 20 cm olsun düz bir kütüğü de kesip bonsai yapmak mümkün. Sayın Badrobot kütük denilen o karaağacını 15 cm den kesip süpürge tarzı yapsaydı ve emek verilip Kokufu-ten deki ağaca benzemezmiydi. gövdesi 15 cm olsa ne değişirdiki onu da 20 cm den kesip süpürge yapabilirdi. 20 cm olsa ne değişirdi ki onu da 30 cm den kesip yine süpürge tarzı yapabilirdi.

Yani sözün özü çalışılırsa, emek verilirse, yetenek de varsa tohumla, çelikle, kütükle bonsai olmayacak diye birşey yok.
Daha önce yazdığım gibi koniklik, bonsaide olmazsa olmaz bir ölçüt değildir, ölcütlerden sadece biridir hatta süpürge , afrika tarzı gibi çalışmalarda hiç aranmaz. Adam tohumdan yapar orana orantıya dikkat etmezse ona iyi bonsai mi diyeceğiz. 22 fotoğraf koyup adım adım verdiğim çalışmaya insaflıca bir bakın, bonsai olmamış diyebilirmisiniz, halbuki adam düz kütükten başlamış çalışmaya. Biraz daha emek verse köklerini düzenleyip bir de nebari geliştirse Kokufu-ten de sergilenemez mi acaba?.
Ön yargıyla şu malzemeden olur bu malzemeden olmaz diyerek, çalışmak isteyenlerin şevkini kırmaya gerek yok, sonuçta en iyi malzemeyi de verseniz yapamayan yapamaz. Öyle illa tohumdan olur illa çelikten olur, kütükle başlanmaz diye bir kural yok. Ağaca, kütüğe göre uygulanabilecek kuralları uygulayıp zevkine göre isterse ince isterse kalın ağaçla çalışır, isterse kalın kütükle.

Hepinize iyi bir haftasonu diliyorum...

sagol Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön