04 Nisan 2016 pazartesi günü Manisa'daki bir semt pazarında bir çiçekçide, plastik saksılarının üzerinde (Narcissus Bridal Crown) yazan nergisler gördüm.önce kokusuz türlerden olabilir diye tereddüt ettim,fakat tecrübe ettim ve Karaburun nergisini andıran çok hoş bir kokusu olduğunu gördüm, satın aldım.Saksıda dört adet soğan vardı ama anaçlar sırasıyla 3,2,1 ve 1 adet yavru soğan daha vermişler,toplamda 11 adet olmuşlardı ve saksıya sığamıyorlardı.(Üç yavru soğan veren anacı ikinci resimde işaretledim.2 no.lu soğan anaçtır.1,3 ve 4 no.lu soğanlar yavrudur.) Çiçekleri Karaburun nergisine göre daha iriydi.Birinci resimde görülen bitkinin boyu saksı tabanından itibaren 38 cm idi.
Ben kokularını çok sevdiğim için Erlicheer ve Karaburun nergisi yetiştiriyordum ama bu türden yoktu.İngilizcem yetersiz olduğundan internette google çeviri proğramının da yardımıyla kısa bir araştırma yaptım.Bu nergis hakkında (heaven scent/ cennet kokusu),(most intense fragrance/en yoğun koku) gibi övgüler vardı.Acaba biz bu çiçeği başka bir isimle mi biliyorduk? Özellikle Sayın Pria ve Hocam 100'ün bildiklerini ve belki de yetiştirdiklerini düşündüm.
|