Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi tugrulalp
Teşekkür ederim, aşağıdaki ilgili yazınızda özellikle koyu renkle belirttiğim hususlarda ilk kez fidan dikeceğim için tereddütlerim oluştu. Sizce (acemiliğimden dolayı) benim aşılı ve tüplü fidan alıp onları budama yoluyla bodurlaştırmam mı iyi olur, yoksa çıplak köklü fidanlar alıp hem aşı hem de budama da şansımı denemeli miyim? Bir de çıplak köklü fidanlar için son dikim zamanı geçmemiştir umarım.
|
Çıplak köklü fidan aşısız demek değildir. Aşı işi bol tecrübe ve zaman gerektirecek bir şey. Zamanla merak ederseniz öğrenirsiniz ama ilk etapta önermem, çok zorlu olur.
Konya için çıplak kök fidan zamanının sonlarındayızdır diye tahmin ediyorum. Mart 15'ten sonra çok geç olur sanırım. Bu sene havalar sıcak gidiyor gibi.
Şöyle söyleyeyim. Fidancılar kış sonu bahar başında bol bol çıplak köklü, genelde 1 yaşında fidan getirirler. Bunlar da aşılıdır. Daha sonra bir ay içinde satılmayan fidanları saksılara dikerler. Bunlara artık tüplü fidan denir. Ama diyelim fidancı elinde kalan çıplak kök fidanı Mart ayında saksıya dikti. Bu fidanı saksıdan çıkarmak için köklerinin saksıdaki toprağı iyice sarmış olmasını beklemek gerekir. Yoksa hemen 1 ay sonra çıkarıp dikecek olursanız toprağı dağılır ve siz Nisan Mayıs aylarında çıplak kök fidan dikmiş durumuna düşersiniz, fidanınızın tutma şansı azalır. Yanılmıyorsam o bahar saksıya dikilen fidanlar en erken sonbaharda saksıdan çıkarılabilir. O nedenle tüplü fidan alırken en az geçen seneden kalmış olması gerekir, bu durumda da en az 2 yaşında olacaktır. Dolayısıyla bodur yetiştirme şansı azalır.
Özetle, çıplak köklü fidan daha fazla tecrübe gerektirmez.

Yukarıdaki alıntıladığınız yazıdaki gibi ekonomik olarak avantajlıdır ve de isterseniz bodur yetiştirmeye imkan tanır. Ama sadece bu mevsimde dikilebilir.
Bunu zamanı geçmeden hemen yazmak istedim. Bir ara tasarımınızla ilgili birkaç öneride daha bulunmak istiyorum izninizle.