Ben üniversiteden aldığımda, eğer kullanmayıp saklanacaksa, suyla çok iyice durulayıp, sütte değil, suda saklamamı söylediler. Süt mayalanmaya devam ettiriyor anladığım kadarıyla. Sanırım zaman zaman bu suyuda değiştirmek gerekiyordu.
Suda gelişen bir kefir duymadım. Sanırım bir yanlış anlaşılma bu.
Sütte üretildiği için, kefirin içinde başka bakterilerinde üremesinin çok kolay olduğunu, bunun vücut için zararları olabileceğini söylemişlerdi.
Ortamdan kontrolsüz karışan bakterilerin, ne sonuç vereceğini anlaması zor.
Üzerinde rengi biraz farklı kaymaksı bir tabaka olan kefirim için danıştığımda, okuldan bana kullanmamam gerektiğini söylediler.
Ev şartlarında kefiri steril korumanın zor olduğunu, mayalanma işlemini mutfakta yapmasam daha iyi olacağını söylediklerini hatırlıyorum. Pek çok organizma olduğu kesin mutfakta.
Benim küf olan kefirimde de herhangi bir tat değişikliği yoktu.
Henüz temizken, bir miktar kefiri ayırıp suda saklamaya başlamıştım küflenirse yedek olsun diye .
|