Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi onedemio
ayrıntılı cevabınız için teşekkürler.
ne yaptığımı sorguladım.
eylüle kadar her daim 4-5 çiçeği açan yaprakları büyük ve koyu yeşil sapasağlam sardunyalarım vardı. ne zaman istanbulda lodos ve eylül yağmurları başladı çiçekleri hemen camekanlı balkonun içine aldım. sanırım sıkışık düzen, asılan yıkanmış elbiseler ve oluşan yüksek nem ile bir hastalık oluştu ki hala bilmiyorum fungus mu yoksa batkeri mi yoksa sinek mi...
bu siyah noktalar oluşup çoğalmaya başladığında; yine forumdan edindiğim zararlı bilgilerine dayanarak 1 lt suya arap sabunu, acı biber ve sarımsak karışımı yapıp yaprak ve dallara fısfıs yaptım.
pek fayda göremedim bu sefer zirai ilaç bulmaya çalıştım ki bulamadım. bu süre zarfında hep cevap bekledim. sonunda eminönü çiçekçiler çarşısında sora sora 1 fungisit buldum. adı kobuz. satıcının verdiği dozajda 1 lt suya 1 tatlı kaşığı yaparak yine dal ve hasta yapraklara fısfıs yaptım. siyah noktaların yoğun olduğu bölgelere de pamukla ilacı uyguladım. o bölgelerde ciddi azalma gözlemledim. ancak ilacı uygulama sıklığını bilmiyorum. yani 2-3 günde 1 fısfıslasam bu sefer bitkiye başka olumsuz etki yaratır mu bilmiyorum. bu arada bitki canlansın diye de sardunya coşturanı yine makul dozajında uyguladım. sulama sıklığım ise 4-5 günde 1 gibi. çok aşırı sulama yaptığım söylenemez.
tabi apar topar yine çiçekleri dışarı aldım, hava alsın, rüzgar yesin diye.
bu süreçte fungusit uygulamaya devam ediyorum.
topraktan 15cm'e kadar olan büyük koyu yeşil ve sağlıklı yaprakların hepsi sararıp soldu döküldü. alt kısım kel resmen. üstteki dal ve yan dallardaki tomurcuklar siyah doğuyor ve küçük yapraklar da büyümeden kararıp düşüyor. bu arada en yüksek dal ise yukarı doğru büyümeye devam etse de bu siyah noktacıklar yukarı doğru büyüyen dalı takip ediyor.
yani zor bir durum.
küçük bir sardunya olsa dediğiniz gibi budar keser çelik alır yenilemeye çalışırım ancak bu oldukça önem verdiğim ve 3-4 dalı 1 metreyi dahi geçen çok sağlıklı bir sardunyam idi. kesip budamaya acıyorum.
yine cevaplarınızı bekliyorum.
|
Zirai ilaçların sebzelerde cinsine göre değişmekle beraber genelde bir hafta veya 10 günde bir tekrarlanır.
Sizinki süs bitkisi olduğuna göre hafta da bir tekrarlanabilir.
Çiçeklerin tamamı aydınlık ve havadar oksijeni bol ortamları severler, benim sardunyalarım balkondan merdiven boşluğuna geçti hava, ısı ve ışık sorunu yok geçen yıl bahar tazeliğinde kış boyunca çiçek açtılar ancak bu sene bizim merdivenleri temizleyenler temizlikte deterjan kullanmaya başlamışlar onun nemi tüm sardunyaları mı perişan etti.
Kuru yapraklarını ve tomurcuklarını toparladım ve deterjan kullanmamalarını tembihledim.
Sizde düzenli olarak yaprak ve kuru dal temizliğini yapın arada bir toprağını karıştırın, bir önceki mesajımda yazdığım sulama işini disipline alın(8-10 günde bir sulayın veya parmağınızla kontrol etmeden sulamayın), saksı dibinden suluğunu çekin delikleri kontrol edin.
Çiçeklenmenin az olduğu dönemlerde sulama işinin kontrol etmek şartıyla 7 günde bir ise 15 günde bire çıkarırken, sardunya çiçek coşturucu benzeri sıvı gübreleri yarım ölçü veya hiç vermiyoruz.
Bilhassa hastalıklı bitkilere ağır besinler vermiyoruz, insan gibi düşünürsek dolaşım sistemi ve midesi bozuk hiç bir hastaya ağır yağlı baharatlı yemekler verilmediği gibi;
Sulamaya Düzelinceye kadar, oda sıcaklığında dinlendirilmiş klordan arındırılmış su ile devam ediyoruz.
Kışın Bol ışık, bol oksijen, sardunya gübresi +10° ila 20 ° arası çiçeklenme ve gelişme çok sağlıklı devam eder.
Sardunyayı ağaç gibi büyütmeye çalışmayın, kaldı ki çok yıllık ağaçlar bile her yıl budamaya tabi tutulur, ne kadar çok budarsanız o kadar çok çiçek dalı çıkar.
Sağlıklı olan dallardan kesinlikle çelik yapıp üretim yapmanız daha akıllıca olur.
Şimdilik yazacaklarım bu kadar.
Kolay gelsin.