Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi alperalper
sn.
ıslak sistemle soyulan cevizlerin çok daha fazla neme maruz kaldığı, güneşin her sabah doğudan doğduğu gibi ispata ihtiyaç duymayan bir olgudur.
üstüne üstlük soyma sırasından kullanılan suyun kalitesinden tutun da cevizin odunsu kabuğuna etkilerine kadar bir sürü handikapı vardır.
aflotoksin küfse, küf de nemden kaynaklanıyorsa soyulurken içi vıcık vıcık suyla doldurulan cevizlerin daha fazla neme maruz kalacağı bir gerçektir. ha illa bunu kim söylüyor derseniz, buyrun ben söylüyorum.
.
|
Sulu sistem soyma makinesi üzerine doğru yorum yapabilmek için amacın ne olduğunu ve makinenin çalışma prensibini iyi tanımak gerekir.
Niçin su kullanma gereği vardır. Öğütülen yeşil kabuk parçalarını hızlı şekilde dişarıya atılarak ayrışması sağlanır ve ayrıca yeşil kabuğun ceviz yüzeyinde bıraktığ renkli sıvıda bu sayede yıkanmış oluyor. Dolayısıyla dış yüzeyde matlık oluşmasını önlemiş oluyoruz.
( El ile soyulan cevizlerde bile yeşil kabuktaki boya cevizin yüzeyine yapışıp kalıyor ve kuruduktan sonra yüzeyde mat bir görünüm oluşuyor, buda ticari değerini düşürüyor).
Su kullanılmadan kuru sistem yapılmış olsa bile yeşil kabuğun sıvısı soyma esnasında makinenin içinde yine nemli ortam oluşturacak. dolayısıyla küf oluşuyorsa bu sistemdede oluşur ayrıca yıkanmadığı içinde dış yüzeyde matlık kalacak.
Küf oluşmasını önlemek için hangi soyma ve kurutma yöntemi ve aracı kullanlırsa kullanılsın mutlaka çok kısa zamanda kurutmanın yapılması gerekir.