Arkadaşlar,merhaba.
Sizlerin çalışmalarını okuyunca ben de en kısa zamanda denemeye karar verdim.Bu arada netten okuduğum çeşitli bilgilerden sizlere de yararlı olacağını zannettiklerimi kısaca yazıyorum:
-Ticari üreticiler bile,tohumdan değil,sizlerin anlattığı gibi kesme usulü köklendirme yaparlarmış.
-Marketten alırken,yine sizlerin belirttiği yaprak çekme işlemine ilave olarak,ortada taç yapraklarının olup olmadığına bakın diyorlar.Bazı üreticiler,tekrar üretimde kullanılmasın diye bu taç yapraklarını çıkarırlarmış.
-Keserek köklendirme yapanlar olduğu gibi,bu yolla kesik kısımda kalacak meyva artıklarının aşırı köklenmeye yöneleceği nedeniyle,yaprakları elle tutarak ve burarak,meyvadan daha temiz bir gövde kısmı ile çıkaranlar var.
-Eski yaprakların ölmesi gayet normalmiş.Yeni çıkan yapraklar başarı işaretidir derler.
-Yapraklarda kırmızılık olmasını aradım.Bulabildiğim 2 kırmızı olayı var.1) Eski kuru dalların altında kırmızı örümcek olabilirmiş ki,olsa görürsünüz.2) Yaprakların göbek kısmında,botanik bilgim olmadığı için,çiçek içinde çiçek açma olayı olurmuş (inflorescence) ki bu normal bir şeymiş.
-Sıcak havalarda dışarıda tutmak hızlı gelişme için gerekliymiş.
-Ana gövdeden meyva alındıktan sonra bir veya iki meyva daha alma ihtimali varmış.
-Ana gövdeden çıkan sürgün de bulunduğu yerde bir meyva verirmiş.Sonra kesilip köklendirilebilirmiş.
-Ancak tek bir gövdeden 2-3 meyva almak çok şans işidir deniyor.
Geçerliliklerini bilmiyorum,ben de sizler gibi deneyip,gelişmeleri buraya yazacağım.
Kolay gelsin
Düzenleyen tugo : 14-08-2007 saat 00:38
Neden: yazım hatası
|