View Single Post
Eski 30-09-2015, 13:15   #149
abrakadabra
Yeni Üye
 
Giriş Tarihi: 03-03-2008
Şehir: ankara
Mesajlar: 11
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ali876 Mesajı Göster
Arkadaşlar merhaba,

Geçen temmuz ve ağustos ayında bahçemi komple çapalayıp hem taşlardan hemde yabani otlardan arındırdım. Otları köklerinden vs çıkarttım. Bütün kış boyunca bahçemi hiç kullanmadım toprak iyice otursun diye. Kış bitti ama şimdi bahçemde gene bir sürü yabani ot çıktı. Yani ben otları kökünden almam rağmen hiç bir işe yaramadı. Şimdi çim ekme sezonu gelmeden gene otları temizlemek istiyorum. Yalnız gene kökünden söküp rulo çimi serdikten sonra bu şekilde olursa yaptığım iş hiç birşeye benzemez. Bu konu hakkında önerileriniz var mı ?

Roundup adlı ilaçla önce bitkileri kurutuyor ondan sonra çapalarsam bana daha fazla yararı olur mu acaba ? Yorumlarınızı bekliyorum teşekkürler
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi DevrilgenKayik Mesajı Göster
Aradan bir müddet geçmiş bu konunun ama bizim için çok güncel çünkü bahar dönemi tekrar kendini gösterdi bizim çimde ayrık otları. İlk yıl köklerinden zorlayarak demet demet çıkardığımız ayrık otları şimdi bahçemizin dörtte üçünü sarmış durumda. Sizin dediğinize göre genel herbisit kullanırsak çimler de ölür mü bu durumda? Bizim ağaçlar körpe ve ortam rüzgarlı. O nedenle ağaçlara da zarar vermeden atmak çok zor gözüküyor. Seçici bir ilaç yok mu ki acaba? Gerçi yok demişsiniz ama , doğal alternatif vs ...
Ağaçlık alanlarda kullanılacak ilaçlar rüzgarsız ve mümkün olan erken saatlerde **** geç saatlerde atılmalıdır.
Zira güneş etkisiyle yapraklarda merceklenme ve hızlı metabolizma sebebiyle fitotoksite gibi olumsuzluklar meydana gelebilir.
İlaç tavsiyesini mutlaka bir ziraat mühendisinden almalısınız.
Ehm bende nacizane ziraat mühendisiyim ama böyle söyleyince az kıymetimizde bilinsin gibi bir durumu düşünüyoruz. megalomanlık işte...
olay şudur önce etrafınızda etkilenecek su kaynakları arıcılık ve diğer cins ve türdeki ekilişlere zarar vermeyecek sınır ilaçlamasını dikkatlice yapmalısınız. ardından açık alanlarda kullanılan esterli ilaçların ağaçlık alanlarda atılan aminli alternatifine yöneleceksiniz. Bu ilaçlamayı dar yapraklılar(buğday ve alt türleri ..mısır dahil...) içindeki geniş yapraklı bazı otları öldürmek için yapmalısınız. sellektif yani seçici ilaçlama ağaçlara özel ot ilaçları kullanırken sistemik değil kontak etkili ilaçlama yapılmalıdır. mesela glyphosate (glifosat) içerikli sistemik total herbisitlere hassas ağaçlar olumsuz etkilenmesin diye bu tedbir alınmak zorundadır. birde otların ilaçlama ile kurutulmasından daha önemlisi düzenli bahçe dizaynetmek ve mekanik olarak toprağı sürerek işlemek daha faydalıdır. ilaçlarla zehirlediğimiz doğanın intikamı çık acı oluyor.
Çok önceleri yazılmış bu yazıya belki çok cevaplar verilmiştir. ben sadece daha sonraki aramalarda bizimde bir tuzumuz olsun diye ekleyiverdim. Belki birileri faydalanır.
ha bu arada ilaç ismi zikretmek benim açımdan çok önemli değil.
Zira teknoloji sürekli gelişiyor ve bugün kullanılan daha iyisi üretilince güncelliğini yitiriyor.

sayın ali876 toprakta ot tohumunu bitirmenizin imkanı yoktur. Mümkün değil. Toprağı pişirmeniz ısıyla tohumdan arıtmanız halinde canlıların dışkısı veya rüzgarla **** ayağınızdaki çamur topaklarıyla geri gelecektir.
İyi ki mümkün değil.zira soylarını kuruturduk..
toprakta çimlenen bir tohum diğerlerinin durmasını ve sonraki yıllarda çimlenmesini sağlayan enzimler yayar.
sürekli aynı tarlada ziraat yapan ve ilaçlayan biri 10 yıl sonra tohum bırakmasına izin vermediği halde ot populasyonunu görebilir. 20 yıldan fazla süreyle toprakta çimlenmeden kalabilen tohumlar vardır..
Modern usullerden birisi portakal bahçeleri **** karpuz tarlalarının naylonla kaplanıp istediğimiz bitkilerin çıkabileceği deliklere dikim yapmak.
Tabidir ki bahçesi ve çimi olan arkadaşlar için bu geçerli olmayacaktır.
şu an tarlaya çıkmam gerektiğinden sonra devam etmek üzere... selametle


Düzenleyen abrakadabra : 22-01-2016 saat 16:14
abrakadabra Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön