Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi formullaone
Sayın tiryaki, bambuyu toprağa saplamak mümkün olmuyormuş. Çekiç ile vuracak olursanız kırılıyormuş. Benim gördüğüm bahçelerde fidanın dibine önce 1 metre civarında kısa bir herek sağlam şekilde vuruluyor ve sonra bambu bu hereğe bağlanıp yukarıya doğru uzatılıyor. Fidan büyüdükçe bağlanarak 2. hatta 3. kat liderleri bile bağlanabiliyor. Bambuların boyu oldukça uzun oluyor. 3-3.5 metre gibi. Bu gördüğüm bahçeler sık dikim olduğu için modifiye lider şekli vermek adına bambu çubuğu kullanarak lideri her zaman dik tutmak ve kat oluşturmak çok önemliymiş. 180 cm ya da 210 cm ancak 1. kat için yeter. 2. ve 3. kat liderlerini bağlamaya yetmez. Rüzgarlı bölge ise liderler yamuk olur. Böylece liderlere bağlı olan yan dallar da yamulur. Kat sistemine gerek yok derseniz o zaman budamayla ağaçları yukarı doğru fazla uzatmadan ve hakim rüzgar yönüne göz bırakarak şekil vermeye çalışabilirsiniz.
|
Kışın yağmurlar ile yumuşayan toprağa sokulabilinir düşüncesindeyim. Ya da toprağa önce demir çubuklar ile yatak açılıp o şekilde de sokulabilinir. Ben dişbudakları da bu yöntem ile sokuyorum. Toprağa giren kısım çürüyen bir yapıda olduktan sonra üst kısmın pek önemi kalmıyor. Bambuda ki amaç toprağa giren kısmın çürümemesi.