Ben patlican ezmesini severim, ilk zamanlar bir iki yerden tarifeler bulup yaptim ama lezzeti disarda restorantta yediklerime benzemiyordu.
Yillar once, Kibris ve Turkiyeye yaptigim ilk tatilimde, Istanbuldaki sevgili yegenim Zeki Dinlenmis ve esi sevgili Sukranin bir tarifi olan asagidaki patlican ezmesinin lezzeti tum tatigim patlican ezmelerinin en guzeli.
Basit ve kolay bir yapilisi var. Bu gun hazir yapmisken sizlerle paylasmak istedim. Resimler de cektim, Oralarda da da simdi patlican mevsimi.
Simdiden size de afiyet olsun.
Burada yarim kiloya yakin patlicanlar oluyor ve icerisinde cok cekirdek de yoktur ben o patlicanlardan kullaniyorum.
Bir iri patlican
Yogurt
Zeytin yagi
Pul biber, kara biber, tuz
Cicek ve maydonoz.
Ben hazirladigim tabaklarin, guzel gorunmesine onem veririm. Bu yuzden bahcemde yetisen cicekleri tabaklari suslemek icin kullanirim, Zehirli olmadiklarini bildigim bircok cicegi. Ornegin yasemin, kupe cicegi, begonya, gul.gelinduvagi, nane, maydonoz, kekik, biberiye, feslikan gibi bitkiler.
Patlican bir bicakla bir iki yerinden delinip kabuklari soyulmadan izgara altina konur.
Her tarafi yanacak sekilde ara, ara cevrilerek pisirilir[ patlicanin izgara altinda kabuklarinin yanmasi isin puf noktasidir. Yanan kabuklar patlicanin icerisine guzel bir patlican kokusu sindirir. patlicani baska turlu pisirirseniz ayni lezzette olmaz]
Pisen patlicani bir tabaga alip, yanmis kabugunu kesip icini bir kasik yardimi ile baska bir tabaga bosaltip sogumasini bekleyin. Patlican soguduktan sonra patlican ici kadar yogurt, istege gore pul biber,tuz, kara biber ekleyin ve hepsini guzelce karistirin. Servis tabagina aldiktan sonra uzerine zeytin yagi gezdirin biraz kirmizi biber serpin ve ciceklerle susleyip seyredin sonra da efiyetle yeyin.
renkleri patlicani cagristirdigi icin suslemede menekseler kullandim.
Yikanip bicakla delinmis patlican

Izgara altinda yanarak pisirilmis patlican

Patlican ici cikarilirken

Patlican ici kadar yogurt ekleniyor.