View Single Post
Eski 03-08-2007, 03:32   #128
Yücel Özlem
Ağaç Dostu

Yücel Özlem's Avatar

Giriş Tarihi: 19-04-2006
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ateş Öztan Mesajı Göster
Çok güzel,
Pil ithalatçıları ve üreticileri sattıkları pilleri toplamak için TAP isminde bir dernek kurdular. Sanırım AB uyum çerçevesinde yapmak zorundalar. Belediyelerle işbirliği yaparak pilot bölgelere pil kutusu koyuyorlar. Okullarda da öğrencilere bilgilendirme yapılıyor. Fakat, ticari firmaların çevre konusundaki çalışmalarını bizim gibi gönüllerin desteklemesi gerektiğine inanıyorum. Projeyi yapmaya karar verince araştırma yaptım ve sitelerini buldum. Aradım fakat daha ilgili bulma konusunda problemim oldu. Amacım, önce eğitim sonra toplama ve geri dönüşümdür. Üç dört haftadır tam bir tanıtımı olmasada yaklaşık 1000 adet pil toplandı. Pil kutumuz hazırlandı, afiş ve broşürleri bekliyoruz.
Bu çalışmanın mimarı ve bizi konu hakkında bilgilendiren Sayın Ateş Öztan Böyle söylemişti.

Sonra: Sayın Nuray Güraltın zuhur ettiler. Lütfedip, sitemize üye olup, şu bilgileri verdiler:

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurayguraltun Mesajı Göster
İnternet sitemizde iletişim bilgilerimiz bulunmaktadır.
Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği 31.08.2004 tarih ve 25569 sayılı Resmi Gazete’ de yayımlanarak 01.01.2005 tarihinde yürürlüğe girmiştir. Yönetmeliğin amacı, çevre ve insan sağlığına zarar vermeyecek özelliklere sahip pil ve akümülatörlerin üretiminin sağlanmasına ve bu ürünlerin doğrudan veya dolaylı olarak alıcı ortamlara verilmesinin önlenmesine, atık pil ve akümülatörlerin geri kazanım veya nihai bertarafı için toplama sisteminin kurulmasına ve yönetim planının oluşturulmasına ilişkin prensip, politika ve programları düzenlemektir.
Atık pil toplama ve bertaraf işlerini bir “Atık Pil Yönetim Planı” çerçevesinde yapmak üzere bir araya gelmiş olan ithalatçı firmalar 11.08.2004 tarihinde “Taşınabilir Pil Üreticileri ve İthalatçıları Derneği (TAP ; www.tap.org.tr)” ni kurmuş bulunmaktadır. Bu dernek 08.01.2005 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından yetkilendirilmiş kuruluş olarak kabul edilmiştir.
Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği’nin 13. maddesine istinaden tüketiciler, atık pilleri evsel atıklardan ayrı toplamakla, pil ürünlerinin dağıtımını ve satışını yapan işletmelerce veya belediyelerce oluşturulacak toplama noktalarına atık pilleri teslim etmekle yükümlüdürler.
İyi çalışmalar.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi nurayguraltun Mesajı Göster
Merhaba Arkadaşlar,
Web sitemizin adresi www.tap.org.tr dir.
Bende açılıyor. Sizde de açılması gerekir.
Sitemizde Atık pil ve akümülatörlerin vb. yonetmeliklerini bulabilirsiniz.
Çalışmalar bölümünde pil kutuları ve resimleri var.
Okuduğunuzda pil satışı yapan yerlerin atık pil kutusu bulundurması gerekliliğini göreceksiniz. Belediyelerle aramızda protokol yapıyoruz. Yeni kurulduğumuz için henuz bütün belediyelere yetişemiyoruz açıkçası. Ancak yine de hızlı bir şekilde dagıtım yapmaya çalışıoyoruz. Şu an supermarketlerle gorusme surecindeyim. Umarım yakında (onumuzdeki aylarda) bim migros gibi marketlerde atık pil kutularımızı görebileceksiniz.
Ayrıca Bugunlerde Subat tatilinde Ankaradaki butun okullara (köyler dahil) atık pil kutusu ulaştırmaya çalışıyorum. Bu hafta çoğu okula ulaştı. Ankara'da çocukların ve gençlerin bilinçlenmesi için bir yarışma hazırladık.
En çok pil toplayan 10 okula ödüller verilecek. istanbulda'da İBB dahil, pek çok belediye ile protokol yaptık.
Sorularınız olursa yanıtlamaya çalışırım.
İyi Çalışmalar.
Nuray GÜRALTUN
Ancak, sanırım bu sitenin yaramaz çocukları, sorular sorup kızdırdılar.

05.02.2007 tarihinde yazdığı üçüncü mesajdan sonra bir de 09.02.2007 tarihinde siteye uğradığı kayıtlardan anlaşılıyor. Kendisine yöneltilen yeni soruları görünce bu yaramazlarla başedilemeyeceğine dair kanaatı katilemiş olmalı. Ya da bize vereceği yeni bir haberi yok ki (Pil kutularının resimlerini bile bize haber olarak vermişti) bir daha buralarda gözükmemiş.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi hassoman Mesajı Göster
Sayın Ateş Öztan,
Sözünü ettiğiniz siteyi inceledim.
Böyle bir derneğin varlığı, toplum vicdanını rahatlatmak ve pil atıklarından doğacak zararlara karşı açılacak davalara ve doğacak müeyyidelere karşı üreticileri korumak için alınmış önlemlerden biri gibi geldi bana.

Örneğin Pilot projelerde ayrıntılar ve adresler yok!.. Ayrıca proje kapsamı içinde (Örn. Ankara) bir çok il yok. Projeler nedir, hangi aşamadadır, güncelleme tarihi nedir onlar da yok..
Faaliyet olarak sadece afiş, broşürle ve çöp toplama bidonlarından söz ediliyor. Ben şahsen yurdun her yerini dolaşmış biriyim. Bu güne kadar ne bu afişlere ne de çöp toplama bidonlarına herhangi bir yerde rastlamış değilim. Belki katıldıkları fuarlarda dağıtıyor olabilirler. Sitede doğru dürüst bir yıllık faaliyet raporlarına da rastlamadım.

Diğer yandan da bireysel olarak meclisi (dilekçelerle, bire bir görüşmelerle, siyasilere e-mail- telefon aracılığıyla ulaşarak, kitle iletişim araçlarını zorlayarak...) harekete geçmek gerekir diye düşünüyorum.
Sayın Hassoman ise bu konuya bir başka yaklaşım getirmeye çalışıyor.

Bu durumda, biz ne yapmalıyız?

İsterseniz, şu yönetmeliği bir daha okuyup, bir daha düşünelim.

Atık Pil ve Akümülatörlerin Kontrolü Yönetmeliği

Not: Adı geçen marketlere ben bazan uğruyorum. Bu güne kadar Ankarada veya başka bir yerdeki şubelerinde, bir pil toplama kutusu görmedim.

Yücel Özlem Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön