Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Adalet Yağcı
.
Sevgili aleydi, bana en çok heyecan veren şey tohumdan bitki yetiştirmek.
Ektiğim tohumların toprağı delip başını zarifçe uzatmalarına bayılırım, harika duygular verir bana.
Sonra onları bebekler gibi güneşe gölgeye taşır dururum, ta ki şaşırtılacak seviyeye gelinceye kadar.
Tabii işin en zor kısmı burada başlıyor, minicik fideleri köklerini zedelemeden uygun viyollere aktarmak biraz dikkat istiyor.
Acı bakla(Lupin) ve diğer fideciklerinizin acil ışığa ihtiyaçları var.
Sanırım oda içinde çimlendirdiniz ve hâlâ dış ortama almadınız, boylarının aşırı uzamalarından bunu anlıyorum.
Bu şekilde devam ederseniz fidelerinizin hepsini kaybedebilirsiniz
Peki ne yapabilirsiniz; onları güneş ışıklarının daha zayıf olduğu sabah saatlerinde bir saat kadar tutarak yavaş yavaş güneşe alıştırmakla başlayın, öğle güneşi görmesinler gölgeye çekin.
Bu şekilde 5-6 gün devam ettikten sonra sürekli olarak dışarda tutun ki fidecikler güçlensin.
Şaşırtma zamanınını da kaçırmayın, kotiledon yapraklar hariç, gerçek dört yaprak gördüğünüzde onları küçük viyollere alın.
Özellikle Lupin şaşırtılmaktan hoşlanmaz, bu yüzden onlar için Hindistan cevizi liflerinden yapılmış viyoller kullanın, sonra bu viyollerle birlikte dikersiniz esas yerlerine.
Haydi kolay gelsin...
|
Ah bu benim sabırsız hallerim

.Çabuk aldanışlarım

.Sevgili Adalet hanım sizi görünce böyle çok mutlu oluyorum

. Çok erken ektim tohumları . Sanki erken ekince daha çabuk büyüyceklerini düşündüm

. Oysa zamanında ekmek büyüme için daha etkiliymiş . Çabuk aldanışlarım ( Hava biraz ısınınca bahar geldi , artık soğumaz diye düşündüm ). Şuan kar yağıyor ve hava -5 derece .
Tohum takastan gelen ilk tohumları küçük naylon torbalara şaşırttım ve dışarı almıştım . Hava öyle soğudu ki içeri almak zorunda kaldım .İç ortamdakiler için cam kenarında tutuyorum ve güçlü ledler yakıyorum . Ne yazık ki güneş ışığını yakalamak zor . Haklısınız çok uzadılar . Bende korkuyorum kaybedicem diye . Tohumdan yetiştirmek ,onların hayat bulduğunu görmek çok güzel .Ben şaşırtma konusunda ve fidelerin büyümesi konusunda sorun yaşıyorum .Çok geç büyüyorlar .Oda dışarı çıkarmadığımdan olmuş .
Aldığınız tohumları , yaptığınız çalışmaları görünce , bir kez daha hayran oldum size .Hiç bir şey tesadüf değil . Büyük bir heyecanla , canla başla , sevgiyle emekle . O güzel bahçeyi yaratmışsınız .Sizden öğreneceğim çok şey var . Tavsiyeleriniz benim için çok önemli . Sevgili YeniGine sizin için can Adalet hanım diyor . Cansınız . Teşekkür ederim sevgiler .