Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi XaRaNX
Sende ezbere konusuyosun . çoban'ın cefası neymiş bana bır acıklarmısın ? bızım buralar dag bayır ova koyvercek 7'de getırcek aksam 7 veya 8'de . geççek odasına yemegını yıyecek istiratına bakacak .
ben ıse ekecem bıcecem kuzular varsa onları salcam emişcekler sonra onları ayırcam . ot bascam yemlerını koycam hem koyuna hem kuzulara . vesayre vesayre . ama ben bunları göze aldım . işten korkmam iş benden korksun.
+ 30 bin TL dedıgın sadece dişi kuzulardan alıncak mevla 
bunun erkek kuzularını kurbana kadar saklıyosun .
Ben koyunculuk yapmadım ama evımde 8 yıl koyunculuk yapıldıgına şahıtlık ettım . ancak sımdıki sıstemle eskı sıstem arasında dağlar kadar fark var. sımdı ben dedeme desem para varmı koyunda bana öle şeyler sölerkı yarın al dıyesın gelır . cunku koyunla buyumus bır adam .
|
İlk önce tarz ve usluba dikkat etmek gerekir. Bana uslubumda ne var falan demeyin. İlk paragrafını okuyun görürsünüz.
Sabah 7 akşam 8 dediğin mesai günde 13 saat yapar. Roma imparatorluğunda köle olsanız bu paraya bu kadar çalışmazsınız. Başkası içinde böyle şeyler düşünmemek gerekir. Ayrıcfa çoban 1000 Tl. alacak. Daha bunun SSK sı var, stopajı var. Bu para en az 1500 lira olur. Yemek içmek konusunda nasıl anlaşırsınız bilmem ama. Öğle tatili yapıp yemek arası vermeyeceğine göre. Öğlen yemeği vermeniz gerekebilir. İşin normali budur.
Satış deyince bir koyun sattım. 1000-2000-3000 lira aldım. Bunun hepsini kazandım diye bir şey yok. Kurbanda bir kaç yüz koyunu alıp şehre götürmek için gidiş geliş kamyon tutacaksınız. Satış alanına kaldığın gün kadar yer kirası vereceksiniz. Yani koyunları otelde yatıracaksınız. Hayvancılık artık zarar eden bir meslek. Mutlaka yemini kendinizin yetiştirmen gerekir. V.s. v.s.
Bunlar ortada dururken. Kuzu kaça alınır diye bize soruyorsunuz. Peki siz ne yaptınız. Bu konuda neye hazırsınız? Hiç olmazsa sizin temel bilgileriniz olmalı ki incelikleri ve bilemediğiniz şeyleri sorasınız. Böyle hiç bir şey yapmadan. Benim için çalışın yazın söyleyin demekle bu iş olmaz. Öyle hazır tablet yutar gibi verilecek bilgilerin stoklandığı bir depo yok. Olsada Olsada kimse vermez. Versede yan gelip yatarak hazır soran kimse başarılı olmaz. Hele hele staj için çalışmaktan bile irite olunuyorsa vay gerisine.
Özellikle biraz ters yazdım. Biraz çaba göstermeniz gerekir. Bunu anlatmaya çalışıyorum. Çünkü bu şekilde işe girişirseniz kısa zamanda zarar eder batarsınız.
Sayın Mutlu Kutlu'ya kızdığınız gibi bana da kızabilirsiniz. Ama bu birşey değiştirmez. Hayat ve gerçekler bu yazdıklarımızı karşınıza çıkaracak. Ben biraz erken söyleyip sağlam basmanız için yazıyorum.