Bu sayfanin duzenini sekteye ugratmayacak olcude pazardan birkac fotograf yayinlayabilirim.
Iklimimiz uygun gibi gozukuyor ama aslinda sartlar oldukca zorlu. Ulkenin kuzeyindeki eyaletlere gore sonbahar/kis uretimi bakimindan oldukca sansliyiz cunku (cogu kavun ve karpuz disinda) bu donemde hemen herseyi yetistirebiliyoruz. Erken sonbaharda alisilmadik bir doga olayi gerceklesmezse kavun/karpuz/balkabagi/yemeklik kabak da yetistirmek mumkun. Tanidigim genc bir ciftci, ustelik bizim enlemimizin 1 saat kuzeyinde yasamasina karsin, pazara Ocak ayina kadar patlican getirebildi.
Bana gore sicaktan ziyade, Florida gibi bol miktarda yagis alan yari-tropik bir iklimde esas sorun drenaj ve bitkilerin yaprak ortusunu etkileyecek ve hastalik direncini azaltacak olcude nemin varligi. Dediginiz gibi, kuvvetli donlar olmayinca da zararlilar bahcelerde kisi gecirip ilkabahar ortasi/sonu gibi tekrar geliyorlar. Haziran ortasindan Agustos sonuna kadar birsey yetistirilebilirse, hem imkanlar cok iyi ve genis hem de bircok sey yolunda gidiyor demektir.
Gecen sonbahardan itibaren etkin sekilde uygulamaya basladigim onlemlerden birisi bitki rotasyonu. 1-2 hafta sonraki ekimlerde de mumkun oldugu kadar arkadas bitkilerin ekimini yapmaya calisacagim ama bunun icin de uygulama olcegimizin kucuklugu sorun cikartabiliyor. Tamamen sebze uretimi yapiyor olsak, bu tip uygulamalar cok daha kolaylasacak ama bazi bitkiler icin tohum uretimi sureci daha uzun zamana yayildigi ve baska bircok faktor devreye girdigi icin her uygulamadan, en azindan simdilik %100 verim almam zor.
Bir de organik bahcecilik ile ortusen ve ise yarayacagini dusundugum urunleri hastalik/zararli mucadelesi kapsaminda denemeye ozen gosteriyorum. Bana gore alinacak onlemlerin basinda topragin sagligini korumak geliyor. Toprak sagligi icin de en onemli etkenlerden birisi, yararli mikroorganizma sagligini korumak. Organik madde bakimindan cok zengin olan bahcelerin, bu acidan zayif olan diger bahcelere gore zararlilarca cok daha az ziyaret edildigini hatta hic ugramadiklarini surekli gozlemliyorum. Bu sene ilk defa deneyecegim urunlerle birlikte daha once deneyip memnun kaldigim urunleri birlestirip daha iyi sonuclar alip alamayacagima bakacagim. Ornegin bu sene bazi bitkilerin ekim siralari boyunca, aciga ekmeye musait bir mantarin (Stropharia) ekim denemesini yapacagim (kotu mikroorganizmalarla mucadeleye ve toprak zenginligine katkida bulunmasi icin) ki bu benim icin yeni bir uygulama.
Butun uygulamalardan cikardigimiz dersler, hatalar var. Hersey zaman icinde daha iyiye gitmekle birlikte kimi isler icin tekrar tekrar yenilmek, hata yapmak bu surecin bir parcasi.
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi dongyul
ooo ok güzel görünüyor burası yerimi bilmiyorum ama satış yaptığınız pazarın görüntüsünü koyarsanız çok mutlu olurum. orada ortam nasıl? kimler satış yapıyor herkes sizin gibi kendimi yetiştiriyor merakımdan dolayı. ikliminiz uygun olduğu için herşeyi çok rahat yetiştirebiliyorsunuz...
merak ettiğim nokta hava sıcak olmasına karşın bitkilere karşı zararlılarla mücadelesini nasıl yapıyorsunuz?
|