View Single Post
Eski 19-01-2015, 21:34   #439
bahtiyar02
Ağaç Dostu.
 
bahtiyar02's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-09-2006
Şehir: ADIYAMAN
Mesajlar: 2,459
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi inch Mesajı Göster
resimlere bakınca, özellikle koyu yeşil karpuzlara bakınca memleketimin eski karpuzları aklıma geldi. küçük olurlardı ama harika tadları vardı. Şambayat kasabasının karpuzları ise, yanındaki göksu havzasından dolayı daha büyük olurdu. Artık şambayat karpuzu bulamıyoruz. neredeyse şambayat biberi de yok alacak. Rahmetli amcam izmir'e oturur ve her sene bizden şambayatın yerli biberinden isterdi. Ben de Adıyaman'lıyım. Özellikle Adıyaman'ın deşti kavununun tadı olağanüstüdür. bu arada "deşti" kelimesi sadece Adıyaman'a mı özgü bir kelime?
Deşti kelimesi Adıyaman'da bej olarak kullanılır. Bej Kürtçe bir kelimedir. Susuz yetiştirme anlamına gelir.
Şambayat karpuzu Diyarbakır karpuzu büyüklüğünde ve kışın tüketilen kalın kabuklu bir karpuz türüdür. Tohum araştırmalarım devam ediyor.
Pirin (Perre) ve palani köylerinin dolmalık hatırı sayılır acı biberleri çok nadirde olsa bulunabilinir.
Saygılar

bahtiyar02 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön