View Single Post
Eski 08-01-2015, 14:05   #517
Muda
Ağaç Dostu

Muda's Avatar

Giriş Tarihi: 12-02-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi SAHIRE Mesajı Göster
Çilekleriniz harika . Geçen sene biz böyle bir verim alamadık. Belki yerlerini beğenmediler diye oradan söktük. Yoksa üzerini biraz malçlasak kışı geçirirlerdi yerlerinde.
Tepelere dikmeniz doğru bir uygulama- burada siyah naylon da seriyorlar , yabancı ot çıkmasın ve çilekler toprağa değip çürümesin diye... Şu donlar geçsin biz de yeni bir yere çilek bostanı hazırlayıp dışarıya alırız çilekleri.
Nette baktım güneşli bir yer istiyor çilekler ama yazın da buranın kavurucu sıcağında güneş kuvvetli geliyor gibi geldi bana. Bakalım belki yaza bir gölgelik düşünürüz.
Bu arada yediveren çileği çok harika ben de netten tohumunu alayım diyorum. Bizim fideler pazardan alınma cinsini falan bilmiyoruz maalesef. ama lezzetliler bir de verimi arttırabilsek... Şöyle güzel bir çilek reçeli yapmak isterim
Çilekte verim cins, yerini sevme ve bakım ile ilgili. Bendeki diğer üç çeşit yeni dikildikleri için verim vermediler. Bu yıl ne oldukları ortaya çıkacak. Hepsi aynı yerde ve aşağı yukarı aynı bakımı aldılar.

Siz saksıya aldığınız için yeniden dışarıya koymayın. Daha erken çileklerini alırsınız. Verimden düşünce havalar düzelince yeni yerlerine koyarsınız. Soğuktan daha iyi bir ortama koyarsanız problem yok. Ancak daha iyi sıcak bir ortamdan soğuk ortama koyunca problem olabilir. Hiç riske girmeyin.

Benim yaptığım yer ikindiden sonra güneş görmüyor. Dağın gölgesi geliyor. Belki bu da etkili olabilir. Yazın bende de çok fazla verim olmadı. Sonbaharda havalar serinleyince çilek tam köklenince bu manzara ile karşılaştım. İkinci yeri yaptım. İlk yaptıklarıma dokunmadım. Üç yıl aynı yerde durduktan sonra o kısmı başka bitkiye tahsis edeceğim. İkinci yeri domateslerin yerine sonbaharda yaptım. Muhtemelen ilkbahardan daha fazla verim verir.

Yediveren çileği tohumdan yetiştirmeye uğraşmanızı tavsiye etmem. Çok zor ve verim almak daha uzun sürer. Bir kısım fide alıp onları denemek daha güzel. Bendeki en verimli olan yediveren önce çiçek açıyor. Sonra kol atıyor. Yaz gelince muhtemelen çok fazla kol atacaklar. Bir şey göndermede sıkıntı yaşıyorum. Hala göndereceğim şeyler var. Mutlaka bir şey çıkıyor. Şimdi de kar ve aşırı soğukta ne gidebilir ki. Soğuklara dayanıklı olan türler dışında. Fide bulamaz iseniz yardımcı olmaya çalışırım. 1280 rakımda bu şekilde oldular.

Yerli dediğim çilekten arkadaşın bahçesinden alarak reçel yaptık. Mükemmel oldular. Onlara da Osmanlı çileği olduğunu söyleyenler var. Ancak onlar bakım ile daha iri oluyorlar. Diğer Osmanlı çileği ile aralarında fark var. Güler hanımdan gelen Osmanlı çilekleri balkonda kırmızı örümceğe maruz kalınca götürememiştim. Onlar küçük, tadı, aroması ve görüntüsü daha farklı çilekler verdiler. Saksıda daha az ve tadımlık oluyorlar. Bir iki kere sulamada gecikince kırmızı örümcek ile birlikte ölmelerine yol açtı. Muhtemelen aynısı yeri çimen gibi kapladı. Baharda her şey belli olacak.

Düzenleyen Muda : 08-01-2015 saat 14:58
Muda Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön