Domates Reçeli
Her seferinde kireçli suda bekleterek yapıyordum domates reçelini,
Bu sefer şekere yatırarak bir gece bekledikten sonra ertesi gün
domatesler kaynatılarak reçel yapıldı, aradaki fark şöyle:
Kireçli suda bekletilen domatesler dağılmadan bütün kalırken,
şekere yatırılanlar domateslerde dağılma oldu, tat olarak değişen bir şey
olmadı, her iki şekilde de aynı tat.
Kullandığım malzemeler:
2 kilo yeşil yumurta çeri domates,
Şeker (ben şekeri çok fazla koymuyorum göz kararı bir kat domates bir kat
sepeleme şeker şeklinde)
Yarım limon suyu
4-5 yaprak ıtır yaprağı
Yarım çay kaşığı tere yağı
1 bardak su
5 Adet sade türk lokumu
Yapılışı:
Kireçli suda bekletilecekse, domatesler yıkandıktan sonra akşamdan durultulmuş kireç suyuna bırakılır
ertesi sabah kireçli sudan çıkarılır ve bol suda iyice yıkanır.
Ben bu gün bir gece önceden şekerde bekleterek yaptım, tencereye bir bardak suyu ve tereyağı
ekledikten sonra ocağa kaynaması için koyulu.
Orta ateşte yaklaşık 1-1.5 saat kadar kaynatıldıktan sonra
(reçel kıvamını alınca) tencerenin altını iyice kısıp limon suyunu
ya da limon tuzunu ve lokumları ilave edip, saplarından iple bağlamış olduğum
ıtır yapraklarını da tencerenin içine salldıktan sonra 10 dakika çok kısık ateşte
kaynattıktan sonra yaprakları çıkartıp ocağı kapatırım.
Domatesler temizlenip yıkandıktan sonra
Akşamdan şekere yatırıldılar
Ertesi gün reçel hazır
Not. Çok minik(nohut büyüklüğünde) domatesler koyulursa
biraz acımtırak tat veriyor, normal iriliğe gelmiş domates olmalı.