Konu: Reçeller
View Single Post
Eski 26-11-2014, 19:25   #168
akçabardak
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Domates Reçeli

Her seferinde kireçli suda bekleterek yapıyordum domates reçelini,
Bu sefer şekere yatırarak bir gece bekledikten sonra ertesi gün
domatesler kaynatılarak reçel yapıldı, aradaki fark şöyle:
Kireçli suda bekletilen domatesler dağılmadan bütün kalırken,
şekere yatırılanlar domateslerde dağılma oldu, tat olarak değişen bir şey
olmadı, her iki şekilde de aynı tat.


Kullandığım malzemeler:

2 kilo yeşil yumurta çeri domates,
Şeker (ben şekeri çok fazla koymuyorum göz kararı bir kat domates bir kat
sepeleme şeker şeklinde)
Yarım limon suyu
4-5 yaprak ıtır yaprağı
Yarım çay kaşığı tere yağı
1 bardak su
5 Adet sade türk lokumu

Yapılışı:
Kireçli suda bekletilecekse, domatesler yıkandıktan sonra akşamdan durultulmuş kireç suyuna bırakılır
ertesi sabah kireçli sudan çıkarılır ve bol suda iyice yıkanır.

Ben bu gün bir gece önceden şekerde bekleterek yaptım, tencereye bir bardak suyu ve tereyağı
ekledikten sonra ocağa kaynaması için koyulu.

Orta ateşte yaklaşık 1-1.5 saat kadar kaynatıldıktan sonra
(reçel kıvamını alınca) tencerenin altını iyice kısıp limon suyunu
ya da limon tuzunu ve lokumları ilave edip, saplarından iple bağlamış olduğum
ıtır yapraklarını da tencerenin içine salldıktan sonra 10 dakika çok kısık ateşte
kaynattıktan sonra yaprakları çıkartıp ocağı kapatırım.

Domatesler temizlenip yıkandıktan sonra
Name:  DSCF6299.jpg
Views: 3137
Size:  53.6 KB


Akşamdan şekere yatırıldılar
Name:  DSCF6300.jpg
Views: 2448
Size:  40.5 KB


Ertesi gün reçel hazır
Name:  DSCF6303.jpg
Views: 2385
Size:  49.4 KB


Not. Çok minik(nohut büyüklüğünde) domatesler koyulursa
biraz acımtırak tat veriyor, normal iriliğe gelmiş domates olmalı.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön