Değerli Dostlar Merhaba.
Organik Tarım ülkemizde tam olarak irdelenemediği için şüpheyle yaklaşılan bir konu. İşin içine sertifika kuruluşları ve bazı kavramlar ayrıca istismarlar da girince anlaşılması daha zor bir hale geliyor.
Bir ürünün "organik" olabilmesi için "organik sertifikası" olması gerektiği için "doğal tarım" ifadesi daha uygun bence. Ama konu organik tarım olarak işlendiği için organik tarım ifadesiyle devam edelim.
Organik tarımı organik olmayan tarımdan ayıran üç önemli unsur vardır.(sadece en önemlileri yazıyorum)
I) Kullanılan Zirai İlaçlar - Pestisitler
II) Kullanılan Gübreler
III) Kullanılan Tohum
I-Kullanılan Zirai İlaçlar konusunda Sayın Meyvelitepe yukarıda detaylı bilgiler vermiş. Pestisitlerle ilgili kısmı okurken tüylerim diken diken olduğunu itiraf etmeliyim.
http://www.agaclar.net/forum/1322378-post88.htm
II- Kullanılan kimyasal gübrelerle ilgili düşüncelerimi daha önce paylaşmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/1216903-post25.htm
http://www.agaclar.net/forum/1216904-post26.htm
İlave edilecek hususlar olsa da yazının uzamasını önlemek için detaya girmiyorum.
III- Tohum.
Önemini yeni yeni kavradığım bir sözcük "tohum". Koca koca ağaçların küçücük bir tohumda gizli olduğunu düşündüğünüzde tohumun önemi anlaşılıyor aslında.
Organik tarımda kullanacağınız tohumun da organik olması gerekiyor. Böylece Hibrit veya GDO'lu tohumdan kurtulmuş oluyorsunuz.
Aslında atayadigarı - geleneksel tohumları kullanmak en iyisi. Sayın Birnefestoprak'ın çalışmalarını ilgi ile takip ediyorum. agaclar.net'in tohum paylaşım etkinliğini canı gönülden destekliyorum.
Geneleksel tohum ile üretilmiş domates ile Hibrit tohum ile üretilmiş domates örneklerinin besin içeriği karşılaştırılmış ve aradaki çok önemli farklılıklar ortaya çıkarılmış
Örneğin geleneksel tohumla elde edilmiş domateste kalsiyum 2500 ppm
Fakat hibrit tohum kullanılarak elde edilmiş domateste kalsiyum 155 ppm bulunmuş.
Kanserden koruyucu Lycopen geleneksel tohumda 20 ppm, hibritte 3 ppm.
Aynı şekilde brokolide de karşılaştırılmalar yapılmış; örneğin geleneksel tohumla elde edilmiş brokolide B6 vitamini 34 ppm iken hibrit tohumla elde edilen brokolide B6 vitamini 4 ppm olarak bulunmuş. Bunları tablo halinde paylaşmak gerekir belki ama ben fotoğraf çekerek paylaşıyorum