Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi ateşkaptan
Sayın Uysal;
Öncelikle yeni seranız hayırlı olsun, Başlangıç olarak yeşil soğan yetiştirmeniz en ideali, belki marul da olabilir. Domates veya hıyar a göre hata kaldırabilir.
Ben Hoagland formülünü hiç denemedim.
Bu yıl marul ile birlikte evde geçen yıldan kalan soğanları deneme amaçlı yetiştirdim. Her ikisi de kısa gün bitkisi,bahar da çok iyi sonuç aldım, Marul besin eriyiği formülünü uyguladım. Ec;0.8-1.2 aralığında, Ph; 6 civarında tuttum.
Şimdi sorularınıza gelince;
Hoagland besin formülünü her bitkiye uygulayabilirsin, ancak Ec ve Ph değerleri yukarıda belirttiğim aralıkta olması gerekir, Bence Marul besin eriyiği formulünü uygularsanız daha net sonuç alırsınız.
Seranız hazırlanıyor, ancak kuracağınız sistem hakkında hiç bir bilgi vermemişsiniz. Yani perliti kanallara mı koyacaksınız, sulama sistemi nasıl olacak, kaç tonluk tank kullanacaksınız, Drenaj ve geri dönüşüm olacak mı?. vs.
Benim formüllerim de, 5 litre A ve 5 Litre B eriyiği 1 tonluk su içine karıştırılması gerekir. Yani direk olarak suluyacağımız 990 litre su içine bu 10 litre (5 +5) eriyiği karıştırıyoruz.
Ph ayarlamasını da besin eriyiği karıştırılan bu tank içindeki su için yapıyoruz.
Sayın Uysal; kaç sera ve kaç m2 alan da kuruyorsunuz, Kuracağınız perlit içerikli kültür de, sisteminiz nasıl olacak!..
Cevabınız için deki bilgiler, bu konuda daha deneyimli arkadaşlarca da değerlendirilip, yol gösterici olacaktır.
Çalışmalarınız da başarılar dilerim.
|
Sayın Ateşkaptan. Toplam sera alanımız 600 metrekare. Yaklaşık kullanım alanı ise 450 metrekare. Kullanım alanına yaptığımız meşereler içerisine hurda naylonlardan sererek içerisine 10 cm kalınlığında perlit ile doldurmak istiyoruz.
Seraların güneşlenmesi güzel. Tahminimiz Mart sonuna kadar 2 **** 3 ürün almak. Sulamayı ise tank içerisine atacağımız dalgıç pompa ile üstten yağmurlama iş gücü ile sulama yapacağız. Sürekli nemli bir ortam olması bizim için yeterli... 1+1+1 (toplam 3 parçadan 3 ton) tonluk sulama tankının bu iş için bize yeteceğini düşünüyoruz. Drenaj yapmıyoruz. Sulamayı sadece nemli tutmak ve beslemek amacıyla yapacağız..
Satın alıp depoladığımız soğan çeşidi ise Amasya Kara soğan dedikleri bir çeşit. Ceviz büyüklüğünde bazen 2-3 ışkın çıkartan bir çeşit. Soğan alınıncaya kadar fiyatlar çok yükseldiğinden kilosunu 0,18 Tl'ye alacağımız soğanları ancak 0,40 TL ye alabildik. Soğan kaliteli. 35 kiloluk bir çuvalda 500 gram kadar ancak çürük çıkıyor.
Pazar sorunumuz yok. Ürün daha dikilmeden pazar ayarlaması yapıldı. günlük 200 kg kadar ürün çıkarmayı düşünüyoruz. Sabit çalışan işçilerimiz var.
Soğan seçme sebebimiz ise geniş bir alanda marul üretimi zaten yapıyordum. Ve pazarım vardı. Soğanın kış mevsiminde daha karlı olmasıdır.
Marul'da karlı bir iş. Ama hava şartlarından dış ortamda Karabükte çok etkileniyor. Her türlü hastalığı görmeniz mümkün. Bu beni bıktırdı biraz da. Ancak soğan işi karlı olursa 1200 metrekarelik gotik sera kurarak bu sistemde günlük yaklaşık olarak 1000 adet marul hasat etmeyi düşünüyorum. Bölgede pazar sorunum hiç bir şekilde yoktur. Ürettiğim her malı hangi miktarda olursa olsun Hal'e girmeden pazarlayabilirim...
Teşekkürler...