Çankırı'da yetişen ve halk tarafından yenilen bitkiler
1-Madımak (martımalak).Yemek ve gözleme
2-Yelmük. Ekmek arasi katık olarak yenir.
3-Angut. Ekmek arası katık olarak yenir.
4-Ebegümeci. Yemeği yapılır.
5-Efelek (Öfelek )yaprağı. Dolması yapılır.
6-Kuzu Kulağı. Katık olarak yenir.
7-Gortgoz. Katık olarak yenir.
8-Gelin Eli. Katık olarak yenir.
9-Kirtil. Katık olarak yenir.
10- Kazandibi. Katık olarak yenir.
11- Ciynak. Katık olarak yenir.
12- Mancar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir.
13- Mantar. Kavrularak yoğurtla yemek olarak yenir.
14-Yer elmasi (Şalgam).Çiğ ve yemek olarak yenilir.
15-Kavlan. Kabuğu soyularak sade yenilir.
16-Deredaban. Çift sürülen tarlalardan çikar. Küçük bir bitki köküdür. Yikanarak sade yenilir.
17-İnsan figi. Bugday ve arpa tarlalarinda kendiliginden yetisen bir bitkidir. Bezelyenin küçügünü animsatir. Içerisi açilarak çig olarak yenilir.
18-Nohut. Yeşil halde iken sade olarak yenilir.
19- Mercimek. Yeşil halde iken taze olarak yenilir.
|