View Single Post
Eski 16-07-2014, 20:24   #950
tWoFuNN
Ağaçsever

tWoFuNN's Avatar

Giriş Tarihi: 14-01-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi asmalıtepe Mesajı Göster
Sayın tWoFuNN; Konuya dalmak istemezdim ama içinde bulunduğum durum mecbur kıldı.

Bu'' Tarım Kireci,, dediğiniz ne menem şeyse beni uzun süredir meşgul ve illet etti.

İlgili sayfalarda da çok araştırdım kullananlar konuşup geçmiş ne nasıl kullanıldığı ne nereden bulunabileceği konusunda açıklayan bir bilgi yok. Bunu nereden bulabilirim?

Bunun yerine alçı tozu kullanmış açıklama falan yok.

Tebeşir tozundan da bahsediliyor nette, tebeşir tozunu kendim çok yuttum da domateslere gerekebileceğini şimdi öğrendim. Buna dair de bir kullanma talimatı falan yok.
Açıkçası benim domatesler elden çıkıyor imdat diyoruz diyoruz duyan yok. İlgili sayfalar deniyor ilgili sayfalarda da sorulan sorunların çoğu havada kalmış.

Bunları ne itham ne de sitem olarak almasın kimse ama kendi başarılarımızı sergileyip beğeni alıp başarı yollarını da kendimize saklamazsak bu site amacına ulaşır.

Neyse belki siz bir açıklama yaparsınız umarım. hayırla kalın.
Sayın asmalıtepe,
Domateslerinizde ne gibi bir sorun olduğunu ilk önce belirtirseniz daha kolay çözüm bulacağımıza inanıyorum. Tarım kirecinin kullanımına gelince belirttiğim gibi geçen sene serada hıyar üretiminde ilk aldığım hıyarların kalitesi güzelken sonradan aldığım hıyarlarda süngerleşme ve cıvıma olmuştu. Bu yüzden bu sene tarım kireci kullanmaya karar verdim. Tarım kireci kalsiyum ve magnezyum deposudur. Öyle her yerde bulmak da zordur. Malum ülke topraklarımız kireçli ve pH yüksek. Ancak benim uyguladığım yer eski çeltik tarlası idi. Yani uzun süre suyun içerisinde kalan bir toprak. Tarım kirecini uyguladıktan sonra hıyarlarda bu yumuşama sorunu bir daha olmadı ve kıtır kıtır oldu. Eğer detaylı inceleme yaparsanız hıyar yetiştiriciliğinde kalsiyumlu gübre uygulaması da vardır. Kalsiyuma o kadar da mesafeli yaklaşmayın öncelikle. Kalsiyum nasıl ki bizlerin vücudu kemik iskeletinden oluşuyor ise bitkilerin hücre bütünlüğünü ve hücre gelişmesi, enzim salgılanmasında önemli rol oynar. Hayatta kireç kullanacağım aklıma gelmezdi. Bize okulda öğretilen topraklarımız kireçlidir, kalsiyumca zengindir. (Karadeniz hariç ) Ancak bu sene uyguladım. Herkesin domatesi bahardaki yağışlarda mantari hastalığa yakalandı, döllenmede problemleri olan çiftçiler oldu, meyve şekilleri düzensiz olan çiftçiler oldu. Çok şükür tarım kireci kullandıktan sonra ne hıyarlarda eğilip bükülme oldu, ne yumuşama oldu, ne domateslerde acı benek oldu, ne mantari hastalık oldu hiçbir sorunum olmadı. Topraksız tarımda çilek çalışmam oldu. Forumda katlı çilek diye aratırsanız çıkacaktır. İlk meyvelerini verdi ancak kimisi eğri büğrü. Daha sonra yeni çıkan küçük yaprakların uçları siyah siyah. Araştırma yaptım. Kalsiyum eksikliğindenmiş. Tarım kireci kullandım. Sorunlu yaprakları kopardım. Şimdi yemyeşil çıkıyor. Tarım kirecinin içerisinde ayrıca magnezyum da var. Biliyorsunuz ki magnezyum klorofilin yapıtaşını oluşturuyor. Klorofil ne demek peki ? Yeşil renk=Fotosentez=Daha fazla üretim Tarım kirecini internette araştırabilirsiniz. sahibinden.com'da da benim ilanım var. Ona da göz atabilirsiniz. Buraya satış adı altında konu açtım ama onaylanmadı henüz. Ayrıca ben domateslerime fide dönemindeyken %1 lik bordo bulamacı uyguluyorum. 1 ay sonra gene bordo bulamacı uyguluyorum. Çok şükür mantari bir hastalık yaşamadım 2 senedir.

tWoFuNN Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön