View Single Post
Eski 13-06-2014, 16:32   #112
vetman996
Ağaç Dostu.

vetman996's Avatar

Giriş Tarihi: 21-08-2008
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi megbilgi Mesajı Göster
Merhaba

Konuyu araştırırken bu siteyi buldum.

Solucan gübresini bahçem için kullanmayı düşünüyorum ve bu iş içinde ufak bir üretim ve deneme yapmak istiyorum.

Sorum şu solucanları aldık, uygun yatakta besledik bir müddet sonra gübre oluştu.
Bundan sonra solucanla gübreyi nasıl ayıracağız.

Tek tek solucanları toplayacakmıyım yoksa bir elekle elesem iş görür mü ?

Elekle elediğimde gübrenin içinde kalacak olan koza ve yumurtalar gübrelenecek alana gitmiş olmayacak mı, burada solucanlar tekrar üremeye devam edebilir mi ?

Basitce bir bahçe için nasıl bir yöntem uygulamam gerekli ?

Not: Bahçem 600 - 700 metrekare

Teşekkür ederim...
Sayın Megbilgi Bey merhaba.

Bizim öncelikli hedef kitlemiz içinde sizler gibi kendi bahçesinde kendi gübresini üreterek kullanmak isteyen dostlara yardımcı olmak yer alıyor.

Diğer bir hedef kitlemiz ise kendi evinin balkonunda, tersasında vs. kendi bitkisini yetiştirmek isteyen dostlara en sağlıklı şekilde üretim yapmalarına yardımcı olabilmek.

Bu konularda ar-ge çalışmalarımız, deneme üretimlerimiz vs. son hızla sürüyor. Bazen mesajlara cevap yazmakta gecikiyoruz, bazen paylaşımlarda bulunamıyoruz ama sürekli yeni değerler katma derdindeyiz.

Kimyasal gübrelerin zararlarını paylaşacak değilim. Ne zaman bu konuda paylaşımlarda bulunsam tartışmaların fitilini ateşlemiş oluyorum sanki. (http://www.agaclar.net/forum/topraksiz-tarim/33091.htm) Kısır tartışmaların kimseye bir şey kazandırmadığını bildiğim için olabildiğince uzak durmaya çalışıyorum.

Sizin solucan gübresi üretiminiz hobi amaçlı üretime giriyor. Yani siz ticari amaçlı solucan gübresi üretimi düşünmüyorsunuz. Hobi amaçlı üretimde plastik kasa-konteyner içinde üretim en pratik üretim şeklidir. Kasa ile ilgili resim ekliyorum..

Bu kasalar 3-4 katlı olarak dizayn edilir. En alt kattaki (1. Kat diyelim) kasa içinde sıvı toplanır. Bu kasanın yabanı delikli değildir fakat diğer kasların tabanı solucanlar geçebilecek şekilde deliklidir. Bu konu anlaşılmaz ise daha detaylı resimler paylaşılabilir.

2. kattaki kasanın tabanı deliklidir fazla su 1. kat kasa içine sızar. İkinci katta solucanlar yer alır. Solucanlara yemek artıkları, gübre vs.den elde edilmiş solucan maması sürekli ilave edilir kasa dolduğunda 3. kata yeni solucan maması konulduğunda solucanlar ikinci kattan üçüncü kata (kasa altındaki deliklerden) geçer. İkinci kattaki Solucanların tamamı üçüncü kata geçince 2. kat kasa içindeki gübreyi siz kullanabilirsiniz. Eğer ikinci katta hala solucan bulunursa dördüncü katı dizayn edersiniz ve solucanlar 3. kattan 4. kata geçinceye kadar ikinci katta solucan kalmaz. Böylece ikinci kat kasa içindeki solucan gübresi gönül rahatlığı ile kullanılabilir.

Umarım yardımcı olabilmişimdir. Her şey gönlünüzce olsun.

Selamlar... Saygılar...

Eklenen Resimler

vetman996 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön