Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi juglandales
Gökhan bey ilginiz için teşekkür ederim.
İlkönce şunu belirtiyim ; toprağımda kil ve kireç oranı yüksek.
Ağaçlara geçen yaz sonundan beri hiç su vermedim. Kışın gerekli su ihtiyacını karşıladığını düşünüyorum. Hastalık en son yağan aşırı yağışlardan önce oluştuğu için fazla sudan da strese girmiş olamaz.
Yalnız mart sonunda cevizlere 18-46 verirken bunların dibinede çapa derinliğinde üçer avuç bu gübreden verdim. !!!
Bordo bulamacının çam ağaçlarına uygulanabilirliğini bilmiyordum. Yaklaşık 250 tane mavi servi (çelikle üretilmiş), fıstık, toros sedirim var. En iyi gelişim gösterenler fıstık çamları oldu. 4 tane himaleya sedirim var fakat gelişimleri çok zayıf. Himelaya'ların asidik toprakları sevdiğini daha sonradan öğrendim. Bundan sonra onlarada bordo bulamacı uygulayacağım.
Önümüzdeki hafta cevizlere (maneb + yaprak gübresi + iç kurdu ) ilaçlaması yaparken bunlarada aynı karışımı uygulasam olur mu.?
Elimde Pomarsol var onu uygulayabilirim. Bir de Aliette var kullansam faydalı olurmu.?
|
sayın juglandales,
İbreli ağaçlarınız geçen sene sonbahar da dahi hasta olmuş olabilir, daha doğrusu virüsü almış olabilir.
İbreliler de mantar hastalığı hemen kendisini göstermeyebilir. Genellikle havaların ısınması ve yağışlar ile zararları görünmeye başlar.
Gübre olarak ibreli gübreleri satılıyor tavsiyem onlardan kullanmanız.
Ne az su nede çok su sevmezler, diğer ağaçlarda olduğu gibi.
Çam ağaçları suyu sevmez diye bir görüş vardır ve bu yanlıştır.
İbreli çeşitlere hastalık geldikten sonra tedavisi gerçekten çok zordur. Hastalıklarının çoğu ölüme götürür. Kurtulanlar ise çok erkek tedavi edilenlerdir.
Yaprak gübresi az olmak şartı ile verebilirsiniz ve koruma olarak captan, benomyl, pomarsol forte' yapraktan dönüşümlü olarak her yıl uygulamanızı öneririm, eğer hastalık çok ağır bir hal almışsa bordo bulamacı atın.
( Servi ve fıstık çamları ilk yıllarında hızlı büyürler ve ibrelilerin çok büyük bir kısmı güneş sever )