Fotoğraftaki çukurun kenar duvarında görülen, aşağı doğru inen 3-4 cm lik şeritin her 30 cm sinden bir örnek aldım. Şu şekilde: Elimizde 6 adet çukur ve 5 adet te derinlik aralığı var ve her derinlik için de 5 tane kovamız var.
1. kova : Üzerinde 0-30 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 0-30 cm aralığındaki topraktan koydum.
2. kova : 30 -60 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 30-60 cm derinlik aralığındaki topraktan koydum.
3. kova : 60 -90 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 60-90 cm derinlik aralığındaki topraktan koydum.
4. kova : 90 -120 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 90 - 120 cm derinlik aralığındaki topraktan koydum.
5. kova : 120 -150 yazan kovaya 6 çukurun herbirinden sadece 120 - 150 cm derinlik aralığındaki topraktan koydum.
Yani elimdeki her bir kovada sadece üzerine yazdığım derinlikteki topraktan mevcut olmuş oldu. 6 ayrı çukurdaki 0-30 cm derinlikteki toprak bir kovada, 6 ayrı çukurdaki 30-60 cm derinlikten alınan toprak ayrı bir kovada. Bu şekilde, ayrı derinliklerden alınmış 5 kova toprak elde etmiş oldum. Her kovadan 1 Kg kadar örnek aldım. Fotoğraftaki etiketlerden hem poşetin içine koydum, hem de poşetin dışına yapıştırdım.Olay bu kadar.
Kimisi numune almak için 30 cm 60 cm derinliğe kadar insen yeter diyor. 120 cm denilse anlarım ama 60 cm bana çok az görünüyor. Neticede tek yıllık bitki yetiştirmiyoruz. Zaten laboratuvarda 150 cm derinliğe kadar alınan numuneyi gören arkadaşlar "bu kadar derine niye indiniz 60 cm yeterliydi, ne ekilecek buraya" diye sormaya başladı. Ceviz dikilecek, diyince "ceviz mi? Hımmm, iyi yapmışsınız o zaman" dediler.
Düzenleyen cnrtkt : 19-03-2014 saat 16:05
|