Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi İsmail Karagülle
BÖYLE BİR MADDE VAR MI? sorusuna cevap olur mu bilmiyorum .
http://fbe.erciyes.edu.tr/MKA-2005/D...KALE2/FULL.pdf
Erciyes üniversitesi fen bilimleri enstitüsü dergisinde bir makalede ,bir konu anlatılırken kullanılan malzemeler sayolırken KHPO4 den de bahs edilmiş.
Makalenin ilgili bölümü aşağıda ,
Ekim öncesi uygulamalardan biri de tohumların
ozmotik çözeltilerde tutulmasıdır. Hidrasyon
tekniklerinden biri olan ozmotik koşullandırmanın
genel prensibi; tohumların “çimlenme sınırına”
ulaşıncaya kadar su alması; fakat solüsyonlar
uzaklaştırılana kadar fazla su almanın engellenmesidir.
Bunu takiben, hızlı ve eş zamanlı çimlenmenin elde
edilmesi beklenen sonuçlardandır [3]. Ozmotik çözelti
olarak; KNO3, KHPO4, K3PO4, KH2PO4 gibi
maddelerin yanında polietilenglikol de kullanılmaktadır.
Bu mesele hakkında bende KHPO4 adında bir madde olduğu kanaati oluştu .
|
Bu tuzun satıldığı veya sadece spekleriyle tanıtıldığı bir yer veya kaynak bulursanız haber verin, birlikte bakalım.
Not: Erciyes üniversitesinin dökümanında K2HPO4 yazacakken yanlış yazmışlar hissine kapıldım 
Malzeme alternatifleri tabii ki bulunabilir ve bulunmalı da. Bir kaç gün önce bazı düşük azot yüksek kalsiyum formüllerinin uygulanabilir olup olmadığını incelemek istedim. Genellikle kullanılan kalsiyum nitrat ile veya başka fosforlu bileşikler ile olamayacağını gördüm.
Tek başına başka bir kalsiyum kaynağı gerekli görünüyordu ve bu kaynağın suda yeterince çözünür olması, istenmeyen başka elementler içermemesi, asitik solusyonun içinde başka bir reaksiyona girmemesi, yeterince stabil kalması gerekiyordu ve literatürde bitki kökleri tarafından alınabilirliğine dair bir not da bulunur ise tatmin edici olacaktı.
Neticede kalsiyum asetat bileşiğinin iş görmesi gerektiğine kanaat getirdim. Hazırı var fakat onu da kendim yapayım dedim. Gayet de güzel oldu. Lab testleri bakımından tam istediğim gibi. Bitkiler ne yapar, göreceğiz. Fakat yurt dışında kalsiyum asetatın bitkilerde kalsiyum kaynağı olarak zaten kullanılmakta olduğunu anlamak şaşırtıcı olmadı.
Bu gibi konuların yazılması gereken başlık bu değil. Bu mesajları,
bu başlığa taşıyacağım.