Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur
Sayın inkero,
Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz.
Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar.
Alkol oluşma kısmını hatırlayamamakla birlikte oksijen aldığında oksidasyon nedeniyle bozulma meydana geliyormuş- turşulardaki gibi- zaten bu bozulmayı kokusundan anlayabiliyorsunuz. O yüzden hava almaması gerekiyor.
Laktik asit bakterileri(yararlı bakteriler) üremişse ph'ın bu aralıkta olması gerekiyor. Aksi durumda üreyenlerin zararlı bakteri olması muhtemel.
Yaptığınız düzenekte artık gaz çıkışı durduğunda fermentasyon tamamlanmış oluyor. Sanıyorum bu 3 ayı buluyor.
Ekşimiş yoğurdun suyunun enzimin içine katılma nedeni laktik asit bakterilerinin ortama dahil edilmesi zaten. Pekmez ya da esmer şekerle de besliyoruz ki çoğalsınlar  Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.
|
cevabınız için teşekkür ederim.
yazıların tamamını okuyamadım.
yalnız maya + şeker havasız ortamda her türlü alkol oluşturur diye biliyorum.
bu alkol oranı yüksekse tüm canlıları öldürür.
adwa marka ph-metre aldım. 90 TL+ KDV ek olarakta yarım litrelik pH4 ve pH7 kalibrasyon sıvıları ve elektrodu koruma sıvısı potasyum klorür aldım. bunlarında toplam bedeli 50 TL.
2. haftasına giren enzimlerimin ph'ı biri 3,5 diğeri 3,7 çıktı.sanırım iyi yolda. fakat bir tanesinde beyaz küfler ve kötü koku geliyordu. üzerine tekrar beyaz şeker eritilmiş su ekleyince kendine geldi.
daha sonra plastik bidona tekrar enzim hazırladım. Buna;
yumurta kabuğu
turp
turp yaprağı
üzüm sapı
üzüm
mandalin kabuğu
elma kabuğu
vs. meyve kabukları koydum.
pekmez ekledim. 1:3:10 oranına uymaya çalıştım
fakat 6. günden sonra fermantasyon çok yavaşladı.
şekerli su eklemeli miyim ?