![]() |
|
![]() |
#1621 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 23-05-2013
|
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.) Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1622 | |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 06-11-2013
|
![]() Alıntı:
![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1623 |
Ağaç Dostu
|
İlk mesajdaki gibi hortumlu bir düzenek yaparsanız çok rahat edersiniz. Yoksa saat başı açıp hava boşaltmak gerekiyor, unutunca patlayabiliyor. O düzenek için tek ihtiyaç 40 cm akvaryum hortumu ve bant. Ben şu mesajdakine benzer yaptım hep. http://www.agaclar.net/forum/1176612-post1582.htm Düzenleyen yağmur : 12-11-2013 saat 19:10 Neden: Link ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1624 |
Ağaçsever
|
Çocuklara öğretmeniz çok güzel olacak. Enzimi anlatmaya çalıştığımız insanların yüz ifadelerinden bıktım. En azından büyüdüklerinde içlerinden 3-5 inin aklında birşeyler kalsa o da birşeydir. Başarılar diliyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1625 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 04-04-2012
|
Size katılıyorum. Halk arasında bir kulak dolgunluğu oluşturmak lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1626 |
Ağaçsever
|
kesinlikle sizlere katılıyorum en azından kulak dolgunluğu olacak içlerinden bir tanesi bile bir cocuğa öğretse sonra o bir başkasına .... böyle böyle devam eder ve sirkülasyon sağlanır nesiller arası aktarım olmuş olur |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1627 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bu arada, forumda olmayan Sevgili Sarican ve Acemi Caylaga buradan sevgiler gonderiyorum. Belki, okurlar.. ![]() |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1628 |
Ağaçsever
|
ilk enzim denemem
Merhabalar sonunda enzim denememi yaptım sizlerle de paylaşmak istedim içerisinde limon ve limon kabukları mandalina kabukları patates bal kabağı elma yoğurt suyu pekmez yaş maya su kullandım bütün malzemeyi göz kararı ölçüp kullandım ve nargile sistemi uyguladım yalnız sormak istediğim birşey var o da nargile sistemindeki küçük şişenin kapak kısmını bantla kapatmam gerekiyor muydu ve nargile sisteminde de arada kapağı açıp kapatmam gerekiyor mu sonucu dört gözle bekliyorum sizlere bu konuda beni bilgilendirdiğiniz için çoook teşekkür ederim Not: ek bir soru daha içine koyduğum malzemelerin bir kısmı direkt olarak alt tarafa çöktü bu normal mi? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1629 |
Ağaç Dostu
|
Nargile sistemindeki borunun ucu suyun icinden cikmadigi surece bir sey olmaz..Fokurdamayi gormeniz, gaz cikisinin oldugunun isbatidir. Arada sirada calkalamayi unutmayiniz..Dibe cokmede normaldir.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1630 |
Ağaç Dostu
|
Küçük şişenin ağzını açıp, içini tamamen suyla doldurun. Ardından hortumu şişeye dibe kadar sokun. Burada önemli olan büyük şişeden gelen hortum küçük şişenin içindeki sudan dışarı çıkmamalı (hava almaması için)! Büyük şişeden gelen gazlar ise suyun içinden fokurdayarak açık pet şişeden çıkmalı. Umarım anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan her şeyi mutlaka sorunuz. Başarılar dilerim. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1631 |
Ağaçsever
|
cevaplarınız için çok teşekkür ederim ben de bir cevap bekliyordum bir sorum daha olacak küçük şişenin kapagını da hava almaması için bantla kapattım yaptığım doğru mudur yoksa küçük şişe hava almalı mıdır? Aslında anlayamadığım şey şu: büyük şişedeki gaz sıkışıp küçük şişeye geliyor su içinde fokurdama yapıyor ama bir süre sonra küçük şişede de gaz sıkışması olmayacak mı küçük şişenin patlama olasılığı var mı? Not: küçük şişedeki hortum şişenin dibinde ve su altında |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1632 |
Ağaç Dostu
|
Küçük şişenin ağzı açık olacak, gazın rahatça çıkması için. Bandı açıp ağzına kadar su doldurun. Zamanla buharlaşıp azalıyor mu diye de kontrol edin. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1635 |
Ağaç Dostu
|
Sayın sındırgılı pazar günü Konya'daydım. Torku fabrikasının önünden geçerken içim gitti ama nafile. Melası bir başlıkta görmüştüm temin eden biri vardı. Arayıp bulmak lazım. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1636 |
Ağaçsever
Giriş Tarihi: 26-08-2013
|
herkese merhaba, yaklaşık 10 gündür bende enzim yapmaya çalışıyorum. kafama takılan bazı noktalar var. 1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi? 2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor. 3.) şarap yapımında mayaların çoğalabilmesi için belirli bir süre oksijene ihtiyaçları var. burada da aralarda gazını boşaltmak dışında havalandırmamız gerekir mi? 4.) fermantasyon yavaşladığı zaman şekerli su ilave etmemiz gerekiyor mu? ben bir tanesine çok yavaşladığı için BEYAZ ŞEKERLE karıştırdığım sudan ilave ettim. bakteriler mayalar tekrar coştu ![]() 5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız? 6.) Bu enzim özellikle zeytin ağaçlarında ağacının zararlılara karşı olan direncini arttırır mı? 7.) Enzimi süzdükten sonra kalan posasını toprağa gömmek yerine doğrudan solucanlara verebilir miyiz? bir sıkıntı olur mu? 8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor? 9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ? sorular biraz çok oldu ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1637 | ||||
Ağaç Dostu
|
Sayın inkero, Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz. Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar. Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
Alıntı:
![]() |
||||
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1638 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 12-07-2013
|
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum. Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1639 |
Moderatör
Giriş Tarihi: 08-05-2012
|
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak: 1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım? 2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim? 3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi? 4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim? Şimdiden teşekkürler.. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1640 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Bilimsel olarak basınç ile alakalı bir açıklaması olsa gerek ancak ben o kısmını bilemiyorum. Bazen bidonların yerini değiştirirken küçük şişedeki su hortumla büyük olana doğru kaçabiliyor. Ya da büyük şişeyi çok doldurmuşsanız gaz çıkışının çok olduğu ilk günlerde kabarıp taşan kısım doğal olarak küçük şişeden çıkıyor. Bu çok sorun değil yeter ki hortum katı bir maddeyle tıkanmasın, gaz çıkışı devam edebilsin. Büyük bidonun üstten 10-15 cm kısmını boş bırakırsanız küçük şişeye taşma olmayacaktır. Diğer durum ise büyük bidonda gaz çıkışı devam ettikçe hortuma kaçan su zaten küçük şişeye geri döner. Sonuç olarak yanlış yaptığınız bir şey yok. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1641 | |
Ağaç Dostu
|
Alıntı:
Ekşi derken tam olarak nasıl? Turşu gibi mi yoksa pis bir koku mu? Benim süzdüğüm suyun üstünde de beyazlık oluyor ancak kokusu sirke/turşu gibi kokuyor rahatsız edici değil. Ben 2 aydan önce süzmüyorum-konunun ilk sayfasındaki tarifte 3 ay yazıyordu- süzeceğim zaman ise suyun duruluğuna bakıyorum. Olduğunda su bulanık değil berrak görünüyor ve kapağını açtığımda sirke/turşu gibi kokuyor. Yaptığım enzime maya+yoğurt suyu+kefir tanesi veya suyu+em aktif koyuyorum. Ne kadar çok yararlı bakteri o kadar iyi sanırım. Yoğurt suyunun içinde laktik asit bakterileri var ancak lordan süzülen suyun içinde var mıdır bilemiyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir. |
|
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1642 |
Ağaç Dostu
Giriş Tarihi: 03-06-2013
|
Ben süzdüğüm enzimi hemen dolaba koyuyorum ki* enzim çok çabuk bozulabiliyor hem küflenme hem de içindeki faydalı bakterileri yok olabiliyormuş. Tam bilmemekle birlikte, denemek için son yaptığımın dan küçük bir kap dondurucuya koydum. dolaptaki bitti bugünlerde çıkartıp kullanmayı düşünüyorum.Ben de ph öiçer yok, güvenilirliğinden emin değilim turnusol kağıdı ile ölçüyorum. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1643 |
Moderatör
|
Çok teşekkürler.. Koku turşu gibiydi ama biraz daha beklerse oda sıcaklığında daha kötü olabilir, ben buzdolabında tuttum bu ihtimale karşılık. Aslında 2 ayın dolmasını bekleyecektim ama tamamen berrak ve gaz çıkışsız bir 10 gün geçince dayanamayıp süzdüm ![]() Lor yaparken kefirle birlikte sütü kaynattığımı düşününce, o sıcaklıkta bakterilerin yaşama imkanı yok sanırım. İkinci partiye sadece önceki enzimden koymuştum, maya ya da yoğurt suyu koymadım, gayet iyi gidiyor, fokur fokur ve de güzel kokuyor. Süzdükten sonra ne kadar dayanıyor enzim, hemen kullanmak mı gerekiyor? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1644 |
Ağaç Dostu
|
Serin bir yerde bekletirseniz yaz sonuna kadar hatta daha uzun sure kullanabilirsiniz.Zaten 1/100 oraninda seyreltip kullanin.. Ben, bir ara pirinc islama suyunuda kullanmistim.. Sayet icmek icin enzim yapiyorsaniz da ayni sekilde seyreltin..Kivi ve mango karisimi enfes oluyor.. Denenmistir... ![]() |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1645 |
Moderatör
|
Ben temizlik ve bitki besini olarak 1/20 oranında seyreltiyorum. Enzimin içilmesi konusunu hiç düşünmemiştim açıkçası.. Çok güzel kokular geliyor şu sıra - son yaptığım partide elma, ayva, limon ve zencefil kabuğu kullanmıştım. Ama planım bitkilerime içirmek ve ev temizliğinde kullanmak. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1646 |
Ağaç Dostu
|
Dolaba koyduğunuz zaman bakteriler durgun-pasif duruma geçiyorlar, sayın Meyvelitepe'ye bunu sormuştum. Kullanacağımız kısma dolaptan çıkardıktan sonra biraz pekmez ekleyip tekrar aktif hale getirmek gerektiğini söylemişti. Tabi kışın bu aktifleşme süresi 2-3 günü bulabilir. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1648 |
Moderatör
|
Nargile sistemli bir enzim daha yaptım içine meyvelerin yanısıra yoğurt suyu, pekmez, maya, ıhlamur ve tarçın kabuğu da ekledim. Tam bantla sıkıca kapattıktan sonra hortumun ucunun enzim sıvısının içinde kaldığını farkettim. Umarım gaz çıkışında problem oluşturmaz. Düzenleyen Ozlem A : 24-11-2013 saat 21:11 Neden: Resim ekleme |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1649 |
Yeni Üye
Giriş Tarihi: 07-11-2013
|
İlk Enzim Denemesi
Sevgili Ağaç Dostları, İlk enzim deneme çalışmasını başlatmış bulunuyoruz, umarım bir kaza ile sonuçlanmaz. Sarıcan'in belirttiği oranlarda birazda göz kararı başladık. Kahverengi şeker bulamadığımızdan daha önceki yıllardan kalan pekmezi kullandık, 3 litre su 1.5 Su bardağı pekmez Çok az ekşimiş yoğurt suyu ... Şuan ki evimiz cephe yönünden maalesef pek güneş görmüyor, enzim ve eriyik üretiminden sonra topraksız tarım denemesine başlamak istiyoruz. Şimdilik topraklı bir saksılık alanda denemeler yapıyoruz, yaz döneminde Bursa'da inşallah daha geniş deneme imkanı bulacağımızı umut ediyoruz. Açık bir eğitim platformu olan ağaçlar. net'e ve tüm gönüldaşlarına saygılarımı sunarım. Resimler: ![]() ![]() ![]() ![]() Mütevazi saksımız ![]() ![]() Düzenleyen Sfy : 24-11-2013 saat 22:35 Neden: Resim boyutları büyük olmuştu. |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
#1650 |
Ağaç Dostu
|
Sayın Özlem A, Evet hortumun o şekilde enzimin içinde olması gaz çıkışını keser, bandı açıp yukarı çekmeniz lazım. Birde ufak şişenin üstünde 2. bir delik açtınız mı gazın çıkması için? Sayın Sfy, Sizin ufak şişeninde üstü görünmediğinden merak ettim 2. delik olup olmadığını? |
![]() |
![]() ![]() |
![]() |
|
|