agaclar.net

Geri Dön   agaclar.net > Üretim, Bakım, Düzenleme, Temel Malzemeler > Temel Konular (Toprak, Gübre, Tohum, Sulama)
(https)

Beğeni Düzeni3415Beğeniler

Bookmark and Share Dış Bağlantılar Konu Araçları Mod Seç
Eski 12-11-2013, 01:23   #1621
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Giriş Tarihi: 23-05-2013
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)

Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı?

beyaz-papatya beğendi.
yağmur Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 07:59   #1622
Ağaçsever

beyaz-papatya's Avatar

Giriş Tarihi: 06-11-2013
Talking

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi yağmur Mesajı Göster
Çeşmeden aldığınız suyun 1-2 gün dinlenmesi gerek diye biliyorum, tüm klorun uçması için. İhtiyacınız olan son bir şey 1 ekmek dilimi ve ya 1 tatlı kaşığı kuru maya (yaş maya da olur), yoğurt suyu ( yarım çay bardağı kadar olabilir, fazlası da olur. Ekşi yoğurt ise daha iyi olur.)

Bir şeyi merak ettim kavanoz dediğiniz cam mı?
Teşekkür ederim verdiğiniz bilgi ve cevap için yağurt suyunu ve mayayı da hazır edip yarın yapayım o zaman kavanoz dediğim pet şişe

yağmur beğendi.
beyaz-papatya Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 12-11-2013, 11:18   #1623
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

İlk mesajdaki gibi hortumlu bir düzenek yaparsanız çok rahat edersiniz. Yoksa saat başı açıp hava boşaltmak gerekiyor, unutunca patlayabiliyor. O düzenek için tek ihtiyaç 40 cm akvaryum hortumu ve bant.

Ben şu mesajdakine benzer yaptım hep.

http://www.agaclar.net/forum/1176612-post1582.htm

beyaz-papatya beğendi.

Düzenleyen yağmur : 12-11-2013 saat 19:10 Neden: Link ekleme
Eski 12-11-2013, 22:34   #1624
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 01-04-2007
Galeri: 1
Çocuklara öğretmeniz çok güzel olacak. Enzimi anlatmaya çalıştığımız insanların yüz ifadelerinden bıktım. En azından büyüdüklerinde içlerinden 3-5 inin aklında birşeyler kalsa o da birşeydir. Başarılar diliyorum.

Derya Yıldız Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 13-11-2013, 10:42   #1625
Ağaç Dostu

kimyager147's Avatar

Giriş Tarihi: 04-04-2012
Size katılıyorum. Halk arasında bir kulak dolgunluğu oluşturmak lazım.

beyaz-papatya beğendi.
kimyager147 Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 14-11-2013, 08:24   #1626
Ağaçsever

beyaz-papatya's Avatar

kesinlikle sizlere katılıyorum en azından kulak dolgunluğu olacak içlerinden bir tanesi bile bir cocuğa öğretse sonra o bir başkasına .... böyle böyle devam eder ve sirkülasyon sağlanır nesiller arası aktarım olmuş olur

Eski 14-11-2013, 09:44   #1627
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Giriş Tarihi: 25-12-2007
Galeri: 13
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Dogranmis,ya da kiyma makinesinden gecirdiklerimi solucanlara sakladigim icin Enzim e sadece tukettigimiz meyvalarin kabuklari ve Hanimin sebze atiklari ile basladim. Tarifide Linkte belirtildigi gibi 1 kg sebze ve meyva atigi, 400 Gram esmer seker ( Melas ihtiva ediyor) ve 3 litre kaynatilmis (sogutulmus) su;
27/12/2009 Tarihinde Dukkanin deposunda isleme basladim.Her gunde kapagi hafif gevsetip gaz cikisini sagliyorum. Aslinda 3 ay surecek bir operasyon...Aylar ilerledikce ne olacagini hep beraber gorecegiz. Ote yandan pirinc suyunda herhangi bir degisiklik yok ...
Aradan, 3 seneyi askin sure gecmis..Oranlari tekrar hatirlatayim dedim.
Bu arada, forumda olmayan Sevgili Sarican ve Acemi Caylaga buradan sevgiler gonderiyorum. Belki, okurlar..

Vegy beğendi.
sındırgılı Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 18-11-2013, 09:28   #1628
Ağaçsever

beyaz-papatya's Avatar

ilk enzim denemem

Merhabalar sonunda enzim denememi yaptım sizlerle de paylaşmak istedim içerisinde
limon ve limon kabukları
mandalina kabukları
patates
bal kabağı
elma
yoğurt suyu
pekmez
yaş maya
su

kullandım bütün malzemeyi göz kararı ölçüp kullandım ve nargile sistemi uyguladım yalnız sormak istediğim birşey var o da nargile sistemindeki küçük şişenin kapak kısmını bantla kapatmam gerekiyor muydu ve nargile sisteminde de arada kapağı açıp kapatmam gerekiyor mu
sonucu dört gözle bekliyorum sizlere bu konuda beni bilgilendirdiğiniz için çoook teşekkür ederim

Not: ek bir soru daha içine koyduğum malzemelerin bir kısmı direkt olarak alt tarafa çöktü bu normal mi?

Eklenen Resimler

Ayazkızı ve layle beğendi.
Eski 18-11-2013, 12:09   #1629
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Nargile sistemindeki borunun ucu suyun icinden cikmadigi surece bir sey olmaz..Fokurdamayi gormeniz, gaz cikisinin oldugunun isbatidir.
Arada sirada calkalamayi unutmayiniz..Dibe cokmede normaldir..

beyaz-papatya beğendi.
Eski 18-11-2013, 13:35   #1630
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Küçük şişenin ağzını açıp, içini tamamen suyla doldurun. Ardından hortumu şişeye dibe kadar sokun. Burada önemli olan büyük şişeden gelen hortum küçük şişenin içindeki sudan dışarı çıkmamalı (hava almaması için)! Büyük şişeden gelen gazlar ise suyun içinden fokurdayarak açık pet şişeden çıkmalı. Umarım anlatabilmişimdir. Aklınıza takılan her şeyi mutlaka sorunuz. Başarılar dilerim.

Eski 18-11-2013, 15:41   #1631
Ağaçsever

beyaz-papatya's Avatar

cevaplarınız için çok teşekkür ederim ben de bir cevap bekliyordum bir sorum daha olacak küçük şişenin kapagını da hava almaması için bantla kapattım yaptığım doğru mudur yoksa küçük şişe hava almalı mıdır? Aslında anlayamadığım şey şu: büyük şişedeki gaz sıkışıp küçük şişeye geliyor su içinde fokurdama yapıyor ama bir süre sonra küçük şişede de gaz sıkışması olmayacak mı küçük şişenin patlama olasılığı var mı?

Not: küçük şişedeki hortum şişenin dibinde ve su altında

yağmur ve evdeçiçek beğendi.
Eski 18-11-2013, 16:04   #1632
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Küçük şişenin ağzı açık olacak, gazın rahatça çıkması için. Bandı açıp ağzına kadar su doldurun. Zamanla buharlaşıp azalıyor mu diye de kontrol edin.

Eski 18-11-2013, 16:54   #1633
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Seneler once, ben dukkanda gaz sikismasindan dolayi patlattim..Da hala, tavanda izi durur.
Tabii o zamanlar, turnikeyi yeni yeni adapte ediyorduk...

beyaz-papatya beğendi.
Eski 18-11-2013, 16:55   #1634
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Melas nereden temin edebiliriz ?

yağmur beğendi.
Eski 18-11-2013, 21:01   #1635
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Sayın sındırgılı pazar günü Konya'daydım. Torku fabrikasının önünden geçerken içim gitti ama nafile. Melası bir başlıkta görmüştüm temin eden biri vardı. Arayıp bulmak lazım.

Eski 21-11-2013, 14:49   #1636
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 26-08-2013
herkese merhaba,
yaklaşık 10 gündür bende enzim yapmaya çalışıyorum.
kafama takılan bazı noktalar var.

1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?
2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.
3.) şarap yapımında mayaların çoğalabilmesi için belirli bir süre oksijene ihtiyaçları var. burada da aralarda gazını boşaltmak dışında havalandırmamız gerekir mi?
4.) fermantasyon yavaşladığı zaman şekerli su ilave etmemiz gerekiyor mu? ben bir tanesine çok yavaşladığı için BEYAZ ŞEKERLE karıştırdığım sudan ilave ettim. bakteriler mayalar tekrar coştu bazı arkadaşlar BEYAZ ŞEKER kesinlikle kullanılmamalı demiş. sebebi nedir ?
5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?
6.) Bu enzim özellikle zeytin ağaçlarında ağacının zararlılara karşı olan direncini arttırır mı?
7.) Enzimi süzdükten sonra kalan posasını toprağa gömmek yerine doğrudan solucanlara verebilir miyiz? bir sıkıntı olur mu?
8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?

sorular biraz çok oldu ama cevaplayabilirseniz çok memnun olurum.

yağmur beğendi.
inkero Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 15:41   #1637
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Sayın inkero,

Sorularınızın bazılarının cevabı konunun diğer sayfalarında vardı (daha önce okumuştum sanıyorum örneğin neden beyaz şeker değilde esmer şeker,melas veya pekmez olması gerektiği) ancak şu an vaktim dar olduğundan tekrar sayfaları dolaşamadım. Sanıyorum baştan okursanız siz bulabilirsiniz.

Bildiğim sorulara yanıt vereyim, umarım diğerlerini de bilen üyelerimiz yanıtlar.

Alıntı:
1.) Oksijensiz ortamda mayalar şekeri alkole dönüştürmüyor mu? Çünkü şarap yapımına çok benziyor. eğer alkol oluşuyorsa bize gerekli olan bakteriler ölmez mi?
Alkol oluşma kısmını hatırlayamamakla birlikte oksijen aldığında oksidasyon nedeniyle bozulma meydana geliyormuş- turşulardaki gibi- zaten bu bozulmayı kokusundan anlayabiliyorsunuz. O yüzden hava almaması gerekiyor.

Alıntı:
2.) Enzimin Ph'ını neden ölçüyoruz. 4-4,5 arasında mı muhafaza etmek gerekiyor.
Laktik asit bakterileri(yararlı bakteriler) üremişse ph'ın bu aralıkta olması gerekiyor. Aksi durumda üreyenlerin zararlı bakteri olması muhtemel.

Alıntı:
5.) Enzimin kullanılacak hale geldiğini nasıl anlayacağız?
Yaptığınız düzenekte artık gaz çıkışı durduğunda fermentasyon tamamlanmış oluyor. Sanıyorum bu 3 ayı buluyor.

Alıntı:
8.) yoğurt suyu pH'ı düşürmek için mi katılıyor?
9.) Laktik asiti kendimiz yoğurdu iyice ekşitip elde edemez miyiz ?
Ekşimiş yoğurdun suyunun enzimin içine katılma nedeni laktik asit bakterilerinin ortama dahil edilmesi zaten. Pekmez ya da esmer şekerle de besliyoruz ki çoğalsınlar Umarım yardımcı olabilmişimdir. Kolay gelsin.

MeyveliTepe ve Vegy beğendi.
Eski 21-11-2013, 18:07   #1638
Ağaç Dostu

evdeçiçek's Avatar

Giriş Tarihi: 12-07-2013
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.

Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım?

yağmur ve ahsenn beğendi.
evdeçiçek Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 18:07   #1639
Moderatör

Giriş Tarihi: 08-05-2012
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak:

1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım?

2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi?

4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler..

yağmur beğendi.
Ozlem A Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 21-11-2013, 23:35   #1640
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi evdecıcek Mesajı Göster
Bende bir soru sormak istiyorum. Bilen arkadaşlar cevaplarsa çok memnun olurum.

Küçük şişedeki suyu büyük şişe geri çekiyor, ya da büyük şişedeki karışımın suyu küçük şişeye karışıyor acaba yanlış bir şey mi yaptım?
Sayın evdecicek,

Bilimsel olarak basınç ile alakalı bir açıklaması olsa gerek ancak ben o kısmını bilemiyorum. Bazen bidonların yerini değiştirirken küçük şişedeki su hortumla büyük olana doğru kaçabiliyor. Ya da büyük şişeyi çok doldurmuşsanız gaz çıkışının çok olduğu ilk günlerde kabarıp taşan kısım doğal olarak küçük şişeden çıkıyor. Bu çok sorun değil yeter ki hortum katı bir maddeyle tıkanmasın, gaz çıkışı devam edebilsin. Büyük bidonun üstten 10-15 cm kısmını boş bırakırsanız küçük şişeye taşma olmayacaktır. Diğer durum ise büyük bidonda gaz çıkışı devam ettikçe hortuma kaçan su zaten küçük şişeye geri döner. Sonuç olarak yanlış yaptığınız bir şey yok.

ahsenn, evdeçiçek ve Vegy beğendi.
Eski 21-11-2013, 23:49   #1641
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Ozlem A Mesajı Göster
Sayın enzim uzmanlarına birkaç sorum olacak:

1) Eylül ayında yaptığım iki şişe enzimde gaz çıkışı durunca açıp süzmüştüm. Süzdüğüm enzimin üzerinde beyaz küf tabakası oldu ve ekşi kokmaya başladı bir hafta sonra. Sizce erken mi açtım?

2) Bu eski enzimi kullanarak iki şişe daha yaptım yaklaşık 1 ay oldu, onlarda da gaz çıkışı çok azaldı ve yakında sona erecek, pH ölçer olmadığından gaz çıkışı bitse de enzimin olup olmadığını nasıl anlayabilirim?

3) Yoğurt suyu maya yerine kullanılıp maya reçeteden çıkarılabilir mi?

4) Yoğurt suyu yerine kefir kullanarak sütü kestirip yaptığım lor peynirinin süzme suyunu kullanabilir miyim?

Şimdiden teşekkürler..

Ekşi derken tam olarak nasıl? Turşu gibi mi yoksa pis bir koku mu? Benim süzdüğüm suyun üstünde de beyazlık oluyor ancak kokusu sirke/turşu gibi kokuyor rahatsız edici değil.

Ben 2 aydan önce süzmüyorum-konunun ilk sayfasındaki tarifte 3 ay yazıyordu- süzeceğim zaman ise suyun duruluğuna bakıyorum. Olduğunda su bulanık değil berrak görünüyor ve kapağını açtığımda sirke/turşu gibi kokuyor.

Yaptığım enzime maya+yoğurt suyu+kefir tanesi veya suyu+em aktif koyuyorum. Ne kadar çok yararlı bakteri o kadar iyi sanırım. Yoğurt suyunun içinde laktik asit bakterileri var ancak lordan süzülen suyun içinde var mıdır bilemiyorum. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

MeyveliTepe, Ozlem A ve Vegy beğendi.
Eski 22-11-2013, 07:45   #1642
Ağaç Dostu

ahsenn's Avatar

Giriş Tarihi: 03-06-2013
Ben süzdüğüm enzimi hemen dolaba koyuyorum ki* enzim çok çabuk bozulabiliyor hem küflenme hem de içindeki faydalı bakterileri yok olabiliyormuş.
Tam bilmemekle birlikte, denemek için son yaptığımın dan küçük bir kap dondurucuya koydum.
dolaptaki bitti bugünlerde çıkartıp kullanmayı düşünüyorum.Ben de ph öiçer yok, güvenilirliğinden emin değilim turnusol kağıdı ile ölçüyorum.

ahsenn Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 22-11-2013, 08:17   #1643
Moderatör

Çok teşekkürler.. Koku turşu gibiydi ama biraz daha beklerse oda sıcaklığında daha kötü olabilir, ben buzdolabında tuttum bu ihtimale karşılık. Aslında 2 ayın dolmasını bekleyecektim ama tamamen berrak ve gaz çıkışsız bir 10 gün geçince dayanamayıp süzdüm

Lor yaparken kefirle birlikte sütü kaynattığımı düşününce, o sıcaklıkta bakterilerin yaşama imkanı yok sanırım. İkinci partiye sadece önceki enzimden koymuştum, maya ya da yoğurt suyu koymadım, gayet iyi gidiyor, fokur fokur ve de güzel kokuyor.

Süzdükten sonra ne kadar dayanıyor enzim, hemen kullanmak mı gerekiyor?

MeyveliTepe beğendi.
Eski 22-11-2013, 08:57   #1644
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Serin bir yerde bekletirseniz yaz sonuna kadar hatta daha uzun sure kullanabilirsiniz.Zaten 1/100 oraninda seyreltip kullanin..
Ben, bir ara pirinc islama suyunuda kullanmistim..
Sayet icmek icin enzim yapiyorsaniz da ayni sekilde seyreltin..Kivi ve mango karisimi enfes oluyor..
Denenmistir...

Ozlem A beğendi.
Eski 22-11-2013, 11:53   #1645
Moderatör

Ben temizlik ve bitki besini olarak 1/20 oranında seyreltiyorum.

Enzimin içilmesi konusunu hiç düşünmemiştim açıkçası.. Çok güzel kokular geliyor şu sıra - son yaptığım partide elma, ayva, limon ve zencefil kabuğu kullanmıştım. Ama planım bitkilerime içirmek ve ev temizliğinde kullanmak.

yağmur beğendi.
Eski 22-11-2013, 13:14   #1646
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Dolaba koyduğunuz zaman bakteriler durgun-pasif duruma geçiyorlar, sayın Meyvelitepe'ye bunu sormuştum. Kullanacağımız kısma dolaptan çıkardıktan sonra biraz pekmez ekleyip tekrar aktif hale getirmek gerektiğini söylemişti. Tabi kışın bu aktifleşme süresi 2-3 günü bulabilir.

ahsenn ve Vegy beğendi.
Eski 22-11-2013, 15:13   #1647
Ağaç Dostu

sındırgılı's Avatar

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sındırgılı Mesajı Göster
Melas nereden temin edebiliriz ?
Eksik olmasin, eski dostlar tedarik edip getirdiler...

yağmur ve Vegy beğendi.
Eski 24-11-2013, 21:08   #1648
Moderatör

Nargile sistemli bir enzim daha yaptım içine meyvelerin yanısıra yoğurt suyu, pekmez, maya, ıhlamur ve tarçın kabuğu da ekledim. Tam bantla sıkıca kapattıktan sonra hortumun ucunun enzim sıvısının içinde kaldığını farkettim. Umarım gaz çıkışında problem oluşturmaz.

Eklenen Resimler

yağmur beğendi.

Düzenleyen Ozlem A : 24-11-2013 saat 21:11 Neden: Resim ekleme
Eski 24-11-2013, 22:15   #1649
Sfy
Yeni Üye

Sfy's Avatar

Giriş Tarihi: 07-11-2013
İlk Enzim Denemesi

Sevgili Ağaç Dostları,

İlk enzim deneme çalışmasını başlatmış bulunuyoruz, umarım bir kaza ile sonuçlanmaz.

Sarıcan'in belirttiği oranlarda birazda göz kararı başladık.
Kahverengi şeker bulamadığımızdan daha önceki yıllardan kalan pekmezi kullandık,

3 litre su
1.5 Su bardağı pekmez
Çok az ekşimiş yoğurt suyu
...
Şuan ki evimiz cephe yönünden maalesef pek güneş görmüyor, enzim ve eriyik üretiminden sonra topraksız tarım denemesine başlamak istiyoruz.

Şimdilik topraklı bir saksılık alanda denemeler yapıyoruz, yaz döneminde Bursa'da inşallah daha geniş deneme imkanı bulacağımızı umut ediyoruz.

Açık bir eğitim platformu olan ağaçlar. net'e ve tüm gönüldaşlarına saygılarımı sunarım.

Resimler:

Mütevazi saksımız

yağmur beğendi.

Düzenleyen Sfy : 24-11-2013 saat 22:35 Neden: Resim boyutları büyük olmuştu.
Sfy Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön
Eski 24-11-2013, 22:57   #1650
Ağaç Dostu

yağmur's Avatar

Sayın Özlem A,
Evet hortumun o şekilde enzimin içinde olması gaz çıkışını keser, bandı açıp yukarı çekmeniz lazım. Birde ufak şişenin üstünde 2. bir delik açtınız mı gazın çıkması için?

Sayın Sfy,
Sizin ufak şişeninde üstü görünmediğinden merak ettim 2. delik olup olmadığını?

Gönderme Kuralları
Yeni konu gönderemezsiniz
Konulara yanıt veremezsiniz
Ek dosya yükleyemezsiniz
Kendi gönderilerinizi düzenleyemezsiniz

BB code Açık
Smilies Açık
[IMG] Kodu Açık
HTML Kodu Kapalı
Trackbacks are Açık
Pingbacks are Açık
Refbacks are Açık

Forum saati Türkiye saatine göredir. GMT +2. Şu an saat: 21:43.
(Türkiye için GMT +2 seçilmelidir.)

Forum vBulletin Version 3.8.5 Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.
Search Engine Optimization by vBSEO 3.6.0
agaclar.net © 2004 - 2025