Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi YESHILL
. Fidan çukurlarına bu kadar özen göstermenin ne kadar doğru olduğu konusunda tereddütüm var.
Bir bahçe ziyaretinde bahçedeki ağaçların bir bölümünün diğerlerinden bariz şekilde daha iyi geliştiğini gözlemleyip neyi farklı yaptığını sormuş. Bahçe sahibi kötü gelişen fidanları gösterip, bu fidanları işçilerin başında ben durarak diktirtmiştim.. çukurları derin kazdırdım..iyi toprak ilave ettim .... daha sonra ben bahçeden ayrılmak zorunda kaldım. Bu gördüğün iyi gelişen fidanları ise işçiler benim yokluğumda apar topar dikmişler diye cevaplamış.
Tartışmaya açmak istediğim konu, fidanlarımızı büyük bir saksı ortamında yaşatmamız kısa vadede olumlu etki yapabilir..ancak uzun vadede bu doğrumu? Cocuklarımız okula gidene kadar hasta olmuyorlar ancak okula ilk başladıklarında hastalıktan kurtulamıyorlar..
Selamlar
|
Sayın Yeshıll, ben kendi bahçemde ve çevremde bunun tam tersini gördüm. Hemde açık ara. Kepçeyle 1.5-2 metre kazdırarak diktiğim fidanla 2 kürek boyu kazılarak dikilen fidan arasında çok büyük fark var. Beşinci yılında olan kepçe ile kazılarak dikilen ağaçların gövde kalınlığı ve dallanması 9 yıllık olan ve kürekle dikilen cevizlerden daha fazla. Son beş yıldır her ağaca aynı gübre ve aynı sulamayı yapıyorum. Kepçe ile derin kazılarak dikilen ağaçlarda toprak daha yumuşak olduğundan ve daha fazla nem tuttuğundan kökler daha iyi işliyor ve ağaç çok daha fazla gelişiyor diye düşünüyorum. Selamlar.