View Single Post
Eski 15-11-2013, 20:29   #1158
YESHILL
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-03-2013
Herkese Merhaba, fidan dikimi konusunda, bilhassa çukurların nasıl açılması gerektiği, hangi derinlikte olması ve hangi gübreler kullanılması gerektiğini konuşuyor ve uyguluyoruz. Fidan çukurlarına bu kadar özen göstermenin ne kadar doğru olduğu konusunda tereddütüm var.
Uluslararası bir zirai ilaç firmasında çalışıyorum ve zaman zaman ziraat mühendisi arkadaşlarımla bu konularda sohbet ediyoruz. Bir gün bilgisine çok güvendiğim arkadaşım bana mesaj vermek için bir anısını anlattı. Bir bahçe ziyaretinde bahçedeki ağaçların bir bölümünün diğerlerinden bariz şekilde daha iyi geliştiğini gözlemleyip neyi farklı yaptığını sormuş. Bahçe sahibi kötü gelişen fidanları gösterip, bu fidanları işçilerin başında ben durarak diktirtmiştim.. çukurları derin kazdırdım..iyi toprak ilave ettim .... daha sonra ben bahçeden ayrılmak zorunda kaldım. Bu gördüğün iyi gelişen fidanları ise işçiler benim yokluğumda apar topar dikmişler diye cevaplamış. Bana köklerin çok ideal koşullarda rahata alışacağını ve o rahat ortamdan başka ortamlara gitmekte zorlanacağı mesajını vermeye çalışmıştı. Bahçemizi kurarken onun söyledikleri aklımın bir köşesinde kaldı ancak ben yinede okuduklarımdan etkilenerek fidanların bol beslenebilecekleri şekilde diktim. Doğrumu yaptım yanlışmı yaptım zaman gösterecek. (Fidanlarımız 2 yıllık ve forumdaki diğer bahçe fotoğraflarına baktığımda gelişme vasat diyebilirim).

Tartışmaya açmak istediğim konu, fidanlarımızı büyük bir saksı ortamında yaşatmamız kısa vadede olumlu etki yapabilir..ancak uzun vadede bu doğrumu? Cocuklarımız okula gidene kadar hasta olmuyorlar ancak okula ilk başladıklarında hastalıktan kurtulamıyorlar..
Selamlar

YESHILL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön