View Single Post
Eski 12-08-2013, 19:18   #709
YESHILL
Ağaçsever

Giriş Tarihi: 05-03-2013
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe Mesajı Göster
2012 yılında UC Davis tarafından hazırlanan ceviz fizibilite raporları aşağıdaki bağlantılardan indirilebilir:

2012 Sacramento Valley - English Walnuts (Chandler, Howard, Tulare çeşitleri), 7.2 x 8.5 mt dikim aralığı
http://coststudies.ucdavis.edu/files/WalnutSV2012.pdf

2012 North Coast - Chandler 7.2 x 8.5 mt dikim aralığı
http://coststudies.ucdavis.edu/files/WalnutsNC2012.pdf

Bu bölgede kullanılan diğer dikim aralıkları olarak 4.5 x 9.1 mt, 8 x 8 mt, 9.1 x 9.1 mt olarak verilmiş. Nedense hiç bir fizibilite araştırmasında 7 x 3.5 mt ya da 4 x 8 mt gibi değerler yok. Acaba bu değerleri bizim fidancılar mı uydurmuş nedir?

Hadi madem lafı açtık 5 yaş ve 10 yaş verim değerlerini de verelim:
5 yaş verim dönüm başına 17 kilo (ağaç başına 1 kilo) kuru iç ceviz
10 yaş verim dönüm başına 450 kilo (ağaç başına 28 kilo) kuru iç ceviz

Tüm raporu okumanızı tavsiye ederim..
Sayin Çamtepe, eklediğiniz fizibilite raporu için çok teşekkür ediyorum. Şu ana kadar gördüğüm en detaylı ve gerçekçi rapor. Belki küçük işletmeler için gereğinden fazla detay var.. ancak ceviz yetiştiriciliğini profesyonel yapacaklara çok faydalı olacak bilgiler var. Benim çıkarttığım özet mesajlar;
- Internet ortamındaki fizibilite raporlarının çoğu abartılı - giderlerin önemli bır kısmını kapsamıyor - Fidan satıcılarının bir kısmının "1 yatır 10 al gibi " uçuk fizibilite raporlarını dikkate almıyorum - realistik düşünen diğer üyeler gibi.
- İşletme/bahçe büyüdükçe sabit masrafların oranı düştüğü için karlılık artıyor. Sürpriz değil ancak rakkamları görünce resim daha iyi görünüyor.
- Amerikadaki ceviz toptan fiyatları Türkiyedekinin yarısı kadar. Fazla üretimle fiyatlar o seviyeye kadar düşme potansiyeli var - Hesaplamalarda dikkate almakta fayda var - B planı
- Kullanılmakta olan insektisit/ herbicid / fungisid isimleri var - araştırılabilir.
- Hasad aşamasında kullanılan "Ethepone" adlı maddenin tartışıldığını hiç duymadım. Bu maddenin Amerikada Elma üretimindede kullanıldığını biliyorum. Cevizdeki kullanım amaçlarını ve etkilerini araştırmakfaydalı olabilir.

Tekrar araştırmalarınızı bizllerle paylaştığınız için teşekkür ediyorum. Selamlar

YESHILL Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön