Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Erdem
Hatta Seyit Şen hoca çok daha hızlı bir çimlendirme yönteminden de bahsediyor. Onu da kitaptan bakıp yazmaya çalışayım.
|
Sert kabuğundan çıkarılmış cevizler 3 -5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 7 - 8 günde çimlenirler.
İçi zedelemeyecek şekilde bıçağın ucu ile cevizin kabuğu hafifçe açılıp, bu şekilde 3 - 5 gün suyunu değiştirerek ıslattıktan sonra ekilecek olurlarsa oda sıcaklığında 8 - 10 günde çimlenirler.
Burada önemli olan tohum içerisinde bulunan engelleyici maddelerin yıkanmasıdır. Bu nedenle gün içerisinde bir kaç defa su değiştirilmelidir. Eğer klorlu su kullanılırsa çimlenmeyi engelleyebilir.
Kaynak : Prof. Dr. Seyit Mehmet Şen, Sorularla Ceviz Yetiştiriciliği, ÜÇM, Ekim 2011 : 47