View Single Post
Eski 07-05-2013, 20:01   #346
akçabardak
Ağaç Dostu
 
akçabardak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 21-03-2012
Şehir: Balıkesir
Mesajlar: 5,784
Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Cymbelina Mesajı Göster
Sevgili kardelen akçabardak O lilaya yakın toz pembemsi gülünüz ayrı bir güzel, sanırım Sn h_doğan da da vardı aynısından. Çok hoş bir ton. Ayıptır sorması ama sormak istedim Gül reçeli yapıyor musunuz? Belki de yapıyorsunuzdur. Narenciyeleriniz de var, onların da yapıyor musunuz reçelini? Yemeye geleceğim de ondan soruyorum Ne yüzsüz çıktım ben de, şaka şaka.

Bir de şunu soracaktım: Gazanyalarınızı fide mi aldınız diktiniz yoksa tohumdan mı yetiştirdiniz? Tohumdan daha zor yetişiyor galiba. Tohumum var ama henüz çimlenmedi.


Sevgili Cymbelina ; Aşk olsun yüzsüz çıktım da ne demek, hiç öyle şey olur mu
kapım herkese ve her zaman açıktır. Turunçgiller Ekim ayı itibariyle meyveleri
yenecek duruma geliyor, buyurun gelin dalından kendi ellerinizle toplayın, helal hoş olsun sizlere.

Bundan 2-3 sene önce portakal ve mandalinden reçel yapmıştım, portakalın reçeli biraz acımtırak ve buruk bir tadı oldu, ya da ben beceremedim, yani sevmedim.
Mandalinin ise suyunu sıkıp, büyük bir tencerede koyulaşıncaya kadar kaynattım marmelat gibi bir şey oldu, onu sevdim insanın ağzında hoş bir koku
oluşuyor ve yedikçe yiyesi geliyor insanın, nasip olur ise bu sene yapmayı düşünüyorum.
Gül reçeli, çok yaptım ama bildiğimiz bu güllerden değil, reçellik güller var biz ona peygamber gülü deriz,(Isparta gülü) pembe açar ve çok tıkışık dolu dolu açar ama senede bir defa açar ondan yaparız çok güzel olur.

Gazanyalara gelince; Ben hiç tohumunu ekmem, kendileri tohumlarını dökerler ve her yerde çimlenirler, bende o fideleri aklıma geldiği yerlere sokuştururum,
ya da 2-3 senelik olanlar biraz kartlamış oluyorlar bir kökte 8-10 adet dal oluşuyor ben de o dallardan kırıp yeni yerlerine diker tazelerim.

Bir şey daha söyleyeyim, ben bazı reçellerde son indirme sırasında 4-5 dal hıtır yaprağını yıkayıp, saplarından bağlayarak reçel tenceresinin içine bırakırım. hafif ateşte 2-3 dakika ocakta kalır sonra bağladığım hıtır yapraklarını reçelin içinden çıkartırım, çok hoş koku bırakıyor reçelde.
Sanırım hepsini cevaplayabildim Sevgiler hoşça kalın.

akçabardak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön