Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi Çamtepe
Sn. Piriene
Olay sadece parasını vereyim toprak düzelsin değildir.
Ağaçlarınız metreküplerce toprağa yayılmak isteyecekler. Ancak sizin yaptığınız ıslah çalışmaları belki sadece toprağın yüzeyini düzeltecek.
Toprağınızın organik madde oranını yükseltmek senelerce toprağa yapacağınız ahır gübresi, kompost, leonardit, humik asitin yanı sıra yeşil gübre uygulamaları da gerektirecektir. Belki tonlarca jips uygulamanız gerekecek.
Tüm bunları yaparken hiç bir zaman "acaba yeteri kadar toprağı ıslah edebiliyor muyum?" sorusuna net bir cevap veremeyeceksiniz. Zira yüzey bitkisi ekmiyorsunuz, ektiğiniz ceviz ağacı çok derin bir toprak yapısına ihtiyaç duyuyor.
Ovada, humuslu toprağa dikim yapan bir arkadaşınız belki 3-4 sene sonra ekonomik getiri almaya başladığında belki siz hala daha kamyon kamyon kompost/ahır gübresi taşıyor olacaksınız.
Deyim yerindeyse arkadaşınız çuvalla para kazanmaya başladığında, siz halen çuvalla para ve çok değerli zamanınızı harcıyor olacaksınız. Fidanlarınızda fireleriniz daha fazla olacak, ya da diktiğiniz fidanlar bonsai gibi kalacak.
Seçim sizin..
|
sayın çamtepeyle aynı görüşte deylim
bizim edirnede yaklaşık 3 dönüm kapama ceviz bahçem Chandler ve pedro dikili şuan 10 yaşlarında toprak nerdeyse yok kum üzerine kurulu bir bahçe
şu yanlışınızı düzeltiyim af buyurun
kesinlikle ceviz bahçeleri tarımsal alanlara kurulmaz
ceviz bahçesi için olmazsa olmaz su dur
suyunuz ve zamanınız varsa ceviz bahçesi kurmak zor deyil
öyle sizin bahsettiğiniz gibi çuvla çuval jips taşımadım
son bahar ve ilk baharda köylülerin evindeki ahırlarının gübrelerini temizlemek suretiyle benim gübreleri ücretsiz alabileceğimi söylediler
verimsiz topraklarda tavsiyem yerli ırk cevizler
yabancı merakı biz TÜRKLERİN tedavi edilmesi güç rahatsızlığı
bilecik ve kaman cevizleri tarıtışmasız üstün ırklar Anadolu çocuğu

)
ve en önemlisi sık ekim yapmayın9*9 kaman ekin bilecik ekin
çok verimli cinslerin bakımıda zor beslemesi suyuda zor aynı zamanda lezzeti ve yağ oranıda az
chandleri pedroyu beyenmedim(sulamaınızı aksatırsanız cevizleriniz susuz kalır beslenemz)
lezzt yok işçilk çok
bizim yerli ırklarımız vefakar
inanmasanız gelin kırşehir kaman ilçesine araştırın saygılarımla