Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi AVCI016
Aklıma takılan bir şeyi sizlere sormak istiyorum.
Yukarıdaki videoda olduğu gibi sert kesimler yerine, normal 1/4 veya 1/5 uç alımından ve gereksiz dalları çıkardıktan sonra, büyümesini istediğimiz dalların meyvelerini küçükken koparsak ve büyümesini istemediğimiz dalların meyvesine dokunmasak daha sağlıklı gövde ve ana yan dallar elde edilmez mi?
|
Sayın AVCI016,
Dediğiniz gibi bir budama hem uç hem yan dal verimi olan Şebin, Bilecik gibi ceviz çeşitlerinde uygulanabilir. Hatta bu ceviz çeşitlerinde ince dalları ve meyveleri ağaç üzerinde muhafaza etmek gerekir.
Ama ilk yıllarda ağacın tacını oluşturabilmek için sadece ana dal olarak seçtiğimiz dallarda 1/3 ya da 1/4 oranında bir uç kesimi yapılabilir.
Eğer tamamen uç dallarında meyve veren Hartley gibi bir ceviz çeşidiyse hiç uç kesimi yapmıyorum. Sadece seyreltme kesimleriyle üst üste gelen, gölgeleme yapan dalları çıkarabilirim.
Eğer fidancı arkadaşın videosundan bahsediyorsak, o videoda yapılan budamalar Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için doğrudur.
Zaten videonun başında da bu budamanın yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için uygun olduğundan bahsetmiş.
Ayrıca bir üreticimiz bu arkadaştan ceviz fidanı almış ve bana bir kitapçık getirmişti. O kitapçıkta da gösterdiği budamanın sadece yan dal verimi yüksek ceviz çeşitleri için geçerli olduğunu yazmış.
O yüzden işini doğru şekilde yapan, yapmaya çalışan fidancı kardeşlerimize de her zaman saygı duyuyorum.
Ha çok profesyonel bir budama yaptığını da düşünmüyorum ama budama, budamacının bakış açısına göre değişebilir. O yüzden budamanın genel prensipleri açısından doğrudur diyebilirim.
Örneğin ben olsam belki çıkarttığı dal ya da meyve dallarından bir kısmını güneş yanıklığına karşı bırakırdım. Ama budama yaptığı ceviz sanırım Chandler çeşidi ve Chandler'da güneş yanıklığı daha az görülüyor. Sonra masa tipi, tırnaklı kesimlerden de faydalanırdım vs..
Ama dediğim gibi bazı noktalar budamacının bakış açısına göre değişir.
Onu da nasıl kıyaslayabiliriz. Örneğin bir bahçenin yarısını arkadaş budayacak, yarısını da ben budayacağım sonra 4-5 yıl sonunda iki tarafın verimine bakacağız. O da pek mümkün değil
Maraş 18, Chandler, Kaman 1 gibi ceviz çeşitlerinde prensip şudur. Bu çeşitler çok çabuk verime yattığı için ilk yıllarda verime yatırmamak. Neden ? Çünkü verime yatırırsak ağacın yeşil sürgün gelişimi zayıf olacaktır. Böylece ağaç küçük kalacaktır. Bu nedenle bizim meyve aldığımız alanı arttırmamız lazım.
Yani ağacı ilk yıllarda yeşil sürgün gelişimini teşvik edecek bir şekilde budamamız lazım. Hatta meyve dallarının bir kısmını da ilk yıllarda almamız lazım.
O zaman nasıl bir budama yapıyoruz. Daha sert bir budama yapıyoruz.
Yani ağacın ana dallarında 1/2 - 1/3 oranında sert kesimlerle ağaç meyveye yatmadan önce daha fazla sürgün gelişimi göstersin, sonuçta da meyve aldığımız alan artsın istiyoruz.
Peki bu yan dal verimi yüksek ceviz çeşitlerinde bazı arkadaşların bahsettiği "minimum pruning" ya da Türkçesiyle hafif budama tekniği uygulanabilir mi?
Evet uygulanabilir. Ama internet üzerindeki kaynaklarda bu konuda çok fazla bilgi yok. Eğer ben vakit bulabilirsem ileriki zamanlarda kitaptan okuyup sizinle paylaşmaya çalışayım.
Yalnız ben hafif budama tekniğinde budanmayan ağaçların erken verime yattığı yönünde bir belge bulamadım. Eğer bu konuda bilgisi olan bir arkadaş bağlantı verirse sevinirim.
Genel olarak ağaca çok fazla müdahale edilmemesi konusunda hemfikirim. Çünkü makas demek sürgün demek.
Ancak bu ceviz için konuşursak ağacın yaşına, yan dal verimli mi yoksa uç dal verimli mi olduğuna göre değişebilir.
Örneğin budamanın temel prensiplerinden bir tanesi özellikle ağacın üst kısımlarında çok kalın dallar istenmez. Tamam bu bir prensiptir. Ama kalın dalların tamamı aynı yılda çıkarılmaz. Bu da bir prensiptir. O yüzden ne yapmamız lazım. Eğer ağacın üst kısmında kalın dallar varsa bunu bir yılda çıkarmak yerine bir kaç yıla yaymamız lazım.
Zaten uç dal verimli yaşlı ceviz ağaçları için bahsettiğim araştırmanın sonucuna bakarsanız sonuçta en yüksek verim için gerekiyorsa ağacın üst kısımlarından kalın 1-2 dal çıkarmanın yeterli olduğu görülmüş. Onu da neden yapıyoruz demiştik? Hem ağacın yüksekliğini makul bir seviyede tutmak için. Hem de eğer bu dalları bırakırsak ağacın alt kısımlarında bulunan meyve dalları ışık alamayacak ve yıldan yıla verimde düşme olacak.
Yan dal verimli yaşlı ceviz ağaçlarının ayrıntısını yazmadım ama, onda da sonuç olarak en yüksek verimin 2 yılda bir yapılan budamayla alındığı görülmüş.