View Single Post
Eski 15-03-2013, 23:47   #31
birnefestoprak
Ağaç Dostu
 
birnefestoprak's Avatar
 
Giriş Tarihi: 14-07-2012
Şehir: Ankara/Morgantown
Mesajlar: 2,797
Sn cliepy, sizin zamanlamayi yanlis bulmaniz uygulamanin yapilis bicimini degistiriyor mu? Bu uygulama, surekli bir dongunun icinde kullanilan bir uygulama. Dongu su: Meyveleri hasat et, tohumlari fermente et, yika, kurut, tohumlari satisa sun. Sonraki sene ayni basamaklari tekrarlayarak donguye devam et. Sunu diyorum: Siz, bu uygulamada zamanlama yanlis deyince, dunyanin genelinde bu uygulamanin yapilis bicimini degistirmis olmuyorsunuz. Bu uygulama, bu sekilde yapiliyor. Evinde ekecek kisi de pratikte isine yarayacak sekilde, sonraki sene tekrar ekmek isteyecegi ceside ait tohumu fermentasyona ugratiyor. Esas olan sey, ilk senedeki cimlenme oranidir cunku pratikte kullanicinin isine yarayacak sey o ve fermentasyonu tohumu saklamak icin degil tohumu elde etmek icin kullaniyoruz. Tohumu simdi ekmeyeceksem saticidan/ureticiden niye alayim? Cimlenme oraninin dusmesine etki eden faktorleri belirleyip kesin olarak bu boyledir diyebilmeniz icin de oturup bilimsel calisma, laboratuvar ortaminda deney yapmaniz gerekir. Siz, benim "fermentasyon yontemi kullanildiginda cimlenme orani %50 artiyor" dedigimi gordunuz mu? Deger vermeden cimlenmeyi tesvik ediyor diyorum yani kendi gozlemime ve baskalarinin calismalarina dayanan niteliksel bir degerlendirme yapiyorum.

"Fermentasyon yontemiyle domates tohumu elde etmek" dediginizde Avrupa'ya da gitseniz, Amerika'ya da gitseniz, Japonya'ya da gitseniz ayni basamaklar izlenir cunku bu yontemin literature gecmis hali budur. Siz derseniz ki ben boyle bir yontem kullaniyorum, baska bir yontem kullaniyorum o zaman ona baska bir isim vermeniz ve yayginlastirmaniz gerekir.

Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi cliepy Mesajı Göster
Sn birnefestoprak bu bahsettiğiniz aile şirketleri bir sonraki sene için tohum üretiyor ve çimlenme yüksek değerde diyorsunuz peki ya sonraki seneler? O tohumlar genellikle 1 max 2 yıllık satılıyor. Oysa Avrupa'daki tohumların son kullanma tarihleri birkaç yıl sonrayı işaret ediyor ve onların çimlenme yüzdeleri de çok yüksek? Aradaki fark nedir sizce?
Ayrıca tüm tohumların ilk senelerindeki çimlenme yüzdeleri en üst sınırdadır, zaman geçtikçe, zaman aşımına bağlı olarak yüzde de düşer. İlk senedeki oran çok hayranlık yaratacak bişey değildir.

Sayın MeyveliTepe biz konuya ters bişey söylemiyoruz uygulama doğrudur, zamanlama yalnıştır diyoruz. Bunun için ayrı başlıkta aynı yöntemi tekrar anlatıp bu iş bu zamanda (ekimden önce-hasattan sonra değil) yapılır diye yazmamıza gerek yok.

birnefestoprak Çevrimdışı   Alıntı Yaparak Cevapla Başa Dön