Alıntı:
Orijinal Mesaj Sahibi sagol
Yeni sürgün çıkıp kaynaşma zorlaşıyorsa çıkacak sürgünleri azaltmak için aklıma bir yol geliyor. Bir bant veya rafya ile fidanlar helezon şeklinde dipten tepeye doğru arada sadece bazı yerlerde boşluk bırakarak sararsak fazla yeni sürgün çıkaramayacağından kaynaşmaya zorlayabiliriz.
Zeytindense yaprakları küçük olsun diye şimdilik ince çelikten delice filizlendirmeye çalışıyorum. Bakalım kaç tanesi filizlenecek.
İyi çalışmalar dilerim...
|
Sayın sagol merhaba
Söğüt için derseniz rafya konusunda aynı düşüncede gidiyoruz sizinle

Rafyayı kullandım.Daha doğrusu ilerleme yolum şu şekilde oldu;
Önce köklendirmek istediğim çelikleri toparladım ve bir kovaya doldurdum.Kısa süre sonra kılcal kökler çıkmaya başladı. (suyu çok kötü kokuyor) Önce tüm kaynaştırmak istediğim çelikleri rafya ile sardım (nerede okudum hatırlamıyorum tarif edilmişti).Sarma işleminde kaynaştırma yapacağım noktalar boş kaldı.Kaynaştırma sonrasını yine rafya ile bağladım.Çeliklerin sadece kaynaşma ve kök kısımları boş kaldı.(çeliklerim 1-1,5-2,5 cm. kalınlığında olduğundan birleştirme yerlerinde boşluk kalmaması için köklendirme öncesi düzeltme yapmıştım.) Denemelerimde 3 veya 4 çeliği birbirine bağladım.Söğütün suda köklenmesi çok fazla ve kolay olduğundan çokça kök vardı.Saksılama işlemi sonrası dinlenmeye aldım.İlk başlarda herşey yolunda giderken bazı çeliklerde üst kısımda kabuk kurumaları, filizlerin kurumasını gördüm.Rafya sarmadığım çeliklerde ise bu çürüme çok önce olmuştu, rafya bir süre daha korudu.İlerleyen sürelerde ne kaynaşma oldu nede çeliklerin üst gövdesinde iyileşme.Yaklaşık 10 ayrı çalışmamda hepsi aynı yolu seçtiler.Çeliklerin üst kısımlarını kuru dal uygulaması yaparım diye bekletiyordum.Sonrasında yer sıkıntımdan dolayı biri haricindekileri elden çıkarttım.Onda da alttan gelen yeni, taze sürgünler ise istediğim yönde olmadığından şuan atıl durumda bekliyor.
Zeytin konusunda merakla bekliyor olacağım.
İyi çalışmalar...
Mehmet